دوره 23، شماره 3 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان-پائیز 1395 )                   جلد 23 شماره 3 صفحات 258-249 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت ، parsahistolab@gmail.com
چکیده:   (22362 مشاهده)

مقدمه: چاقی و رژیم پرچرب دارای اثرات سوء بر باروری مردانه است. هدف ازمطالعه حاضر تعیین اثر سرکه سیب بر اسپرماتوژنز و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی سرم موش‌های صحرایی تحت رژیم پر چرب است.

روش کار: در این مطالعه تجربی تعداد 24 سر موش صحرایی نر ویستار به 3 گروه 8 تایی: کنترل، رژیم پرچرب و رژیم پرچرب + سرکه سیب تقسیم شدند. گروه کنترل روزانه میزان 6/16% کیلوکالری و دو گروه دیگر غذای چرب محتوی روغن کانولا دارای 6/51% کیلوکالری مصرف می‌کردند. پس از 16 هفته، گروه 3 علاوه بر غذای دریافتی به مدت 6 هفته روزانه سرکه سیب 5% بصورت خوراکی در آب دریافت می‌کرد. در پایان دوره، پارامترهای اسپرم اپی دیدیم شامل: تعداد، مورفولوژی و حرکت محاسبه شد. سطح سرمی ظرفیت تام آنتی اکسیدانی(TAS)، تستوسترون و استرادیول با روش الایزا، آپوپتوز بیضه با روش تانل و همچنین ارزیابی اسپرماتوژنز با روش هیستولوژیک کمی انجام گرفت. جهت ارزیابی چاقی ایندکس لی محاسبه شد. آنالیز آماری با روش واریانس یکطرفه و تست توکی انجام گردید.

یافته ها: سرکه سیب باعث افزایش تعداد و حرکت سریع رو به جلو اسپرم‌ها در مقایسه با رژیم پرچرب شد (05/0P < )، هر چند که بر مورفولوژی بی تأثیر بود. تعداد سلول‌های آپوپتوتیک در گروه تحت درمان با سرکه کاهش یافت (001/0P < ). سرکه باعث افزایش سطح سرمی تستوسترون و TAS در مقایسه با گروه پرچرب شد (05/0P < ) ولیکن سطح استرادیول تغییری نیافت. سرکه ایندکس لی را در مقایسه با گروه پرچرب کاهش داد (001/0P < ) تعداد سلول‌های زایای اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت اولیه پاکی‌تن، لپتوتن، اسپرماتید گرد بین گروه‌ها تغییری نداشت. هر چند که تعداد اسپرم‌های دراز در گروه سرکه در مقایسه با گروه پرچرب افزایش داشت (05/0P < ).

نتیجه گیری: یافته‌های این مطالعه نشان داد که استفاده روزانه سرکه سیب در رت‌های تحت رژیم پرچرب به مدت 6 هفته، باعث بهبود اسپرمیوژنز از طریق کاهش آپوپتوز بیضه، افزایش TAS سرم و تستوسترون سرم می‌شود.

متن کامل [PDF 680 kb]   (7555 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر تخصص هاي باليني

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.