دوره 24، شماره 3 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان-پاییز 1396 )                   جلد 24 شماره 3 صفحات 258-252 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی
2- دانشگاه علوم پزشکی همدان ، alikhani@umsha.ac.ir
3- دانشگاه علوم پزشکی همدان
چکیده:   (5889 مشاهده)
سابقه و هدف: کمپیلوباکترها گونه ای از باکتری های مشترک میان انسان و طیور هستند که عموما عامل ایجاد بیماری های مختلف از جمله گاستروانتریت، در انسان می باشند. به نحوی که سیستم گوارشی طیور دارای میزان بالایی از این باکتری است. هدف از این مطالعه تعیین میزان شیوع گونه های کمپیلوباکترژژونی و کمپیلوباکترکلی در کبد طیور بسته بندی شده و آماده برای عرضه به عموم و تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی ایزولهها است.
مواد و روش‌‌ها: این مطالعه به صورت مقطعی و در فصل بهار سال 1395 در شهر همدان انجام شد. تعداد 80 نمونه کبد مرغ بسته بندی شده در فروشگاه های عرضه کننده گوشت و مشتقات طیور، از سطح شهر همدان جمع آوری گردید که ابتدا مرحله غنی سازی نمونه های کبد در محیط بروسلا براث انجام شد و سپس جداسازی با استفاده از محیط انتخابی کمپیلوباکتر سلکتیو آگار صورت گرفت. در مرحله بعد به وسیله تست های تشخیصی شیمیایی و مشاهده مستقیم در زیر میکروسکوپ صحت باکتری های مورد نظر تایید گردید و تست آنتی بیوگرام به روش دیسک دیفیوژن جهت تشخیص مقاومت آنتی بیوتیکی ایزوله ها انجام شد.
یافته‌ها: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که از 80 عدد نمونه کبد مورد بررسی، شیوع 90 درصدی را کمپیلوباکتر­ها دارا هستند. که از این میزان شیوع 61/73 درصد کمپیلوباکترژژونی و 39/26 درصد کمپیلوباکترکلی مشاهده شد. بیشترین میزان مقاومت ایزوله­ها به آنتی بیوتیک کوتریموکسازول 10 میکروگرمی به میزان 79 درصد و بیشترین میزان حساسیت به آنتی بیوتیک جنتامایسین 10 میکروگرمی به میزان 99 درصد مشاهده گردید. از 12 نوع دیسک آنتی بیوتیکی مورد استفاده بیشترین میزان مقاومت ایزوله­ها به آنتی بیوتیک کوتریموکسازول 10 میکروگرمی و بیشترین میزان حساسیت به آنتی بیوتیک جنتامایسین 10 میکروگرمی مشاهده گردید.
نتیجه‌گیری: میزان شیوع کمپیلوباکترژژونی و کمپیلوباکترکلی در کبد طیور بسته بندی عرضه شده در شهر همدان نسبتا بالا بوده و مصرف کنندگان باید دقت بالایی زمان پخت و مصرف این ماده غذایی داشته باشند و می توانند با پخت کبد مرغ در دمای بالای 70 درجه سانتیگراد به مدت 20 دقیقه و شست و شوی صحیح وسایل مورد استفاده قبل از طبخ و پخت از انتشار این باکتری جلوگیری کنند و بهتر است  در صورت امکان افراد دارای نقص سیستم ایمنی، سالمندان و کودکان از خوردن کبد طیور خودداری نمایند
متن کامل [PDF 959 kb]   (1957 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر تخصص هاي باليني

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.