دوره 24، شماره 4 - ( مجله پزشكي باليني ابن سينا- زمستان 1396 )                   جلد 24 شماره 4 صفحات 290-285 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- ‌گروه پریودنتولوژی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان ، nazlirabi@yahoo.com
چکیده:   (6569 مشاهده)
سابقه و هدف: شایع‌ترین شکل بیماری لثه، التهاب لثه یا ژنژیویت است که علائم آن قرمزی، تغییر حجم لثه، تحلیل و خونریزی می‌باشد و عوامل موضعی نظیر پلاک دندانی سبب ایجاد آن می‌شود. برای درمان یا پیشگیری از این بیماری می‌توان از آموزش بهداشت، جرم‌گیری، داروهایی مانند NSAIDS (دارو‌های ضدالتهاب غیر‌استروئیدی‌) و دهان‌شویه‌ها به‌عنوان عامل کمکی استفاده کرد. امروزه استفاده از گیاهان دارویی در تهیه بسیاری از دارو‌ها مورد توجه قرار گرفته است. در این راستا در این مطالعه به بررسی اثر دهان‌شویه عصاره چای سبز بر التهاب لثه ناشی از پلاک میکروبی پرداخته شده است.
مواد و روش‌‌ها: در این مطالعه که از نوع کارآزمایی بالینی و به‌صورت دوسو‌ کور می‌باشد، 50 نفر از بیماران مبتلا به ژنژیویت از میان بیماران مراجعه‌‌کننده به بخش پریودنتولوژی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان با رده سنی 60-18 سال بر‌اساس جدول تصادفی اعداد انتخاب شدند و به 2 گروه تست و کنترل تقسیم گردیدند. شایان ذکر است که گروه تست، دهان‌شویه چای سبز و گروه کنترل، دهان‌شویه کلرهگزیدین را دریافت کردند. سپس، شاخص‌های لثه‌ای (‌سیلنس و لوئی)، پلاک دندانی (‌اولیئری) و خونریزی لثه در زمان شروع مطالعه، ماه اول و ماه دوم پس از آن اندازه‌گیری گردید. ذکر این نکته ضرورت دارد که کلیه داده‌ها با استفاده از آزمون‌های‌Repeated Measures  و Paired-t-test‌ از طریق نرم‌افزار SPSS 22 آنالیز شده و مورد مقایسه قرار گرفتند.
یافته‌ها: بررسی روند تغییرات میانگین شاخص‌های پلاک، خونریزی و لثه‌ای در داخل هر گروه تفاوت معناداری داشت (001/0P<)؛ اما در شاخص پلاک و خونریزی در هر دو گروه بین ماه اول و دوم تفاوت معناداری مشاهده نشد. در ارتباط با شاخص لثه‌ای نیز در گروه با مصرف دهان‌شویه چای سبز بین ماه اول و دوم تفاوت معناداری وجود نداشت؛ اما همین شاخص در گروه مصرف‌کننده دهان‌شویه کلرهگزیدین معنادار بود (023/0P=). شایان ذکر است که در مقایسه روند تغییرات میانگین شاخص‌های پلاک، خونریزی و لثه‌ای در میان دو گروه هیچ تفاوت معناداری مشاهده نشد.
نتیجه‌گیری: همراه‌نمودن دهان‌شویه چای سبز با آموزش بهداشت (شامل روزی سه بار مسواک‌زدن همراه با استفاده از نخ دندان) همانند آموزش بهداشت همراه با دهان‌شویه کلرهگزیدین می‌تواند در درمان خونریزی ناشی از ژنژیویت و کاهش پلاک و التهاب لثه در افراد مؤثر باشد.
متن کامل [PDF 748 kb]   (1455 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.