دوره 26، شماره 1 - ( مجله پزشکی بالینی ابن سیناـ بهار 1398 )                   جلد 26 شماره 1 صفحات 11-5 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- کارشناسی ارشد پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران
2- استادیار، گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، مرکز تحقیقات سالمندی ایران )IRCHA(، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران
3- متخصص مغز و اعصاب، بیمارستان حکیم، دانشگاه علوم پزشکی نیشابور، نیشابور، ایران
4- عضو هیأت علمی، گروه اتاق عمل و بیهوشی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران ، roakbarzadeh53@gmail.com
چکیده:   (6142 مشاهده)

سابقه و هدف: درد نوروپاتی یکی از عوارض شایع، مهم و نامناسب دیابت است که با وجود اهمیت آن، درمان مؤثری برای آن وجود ندارد. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف تعیین مقایسه روغن گل مغربی و گاباپنتین بر درد نوروپاتی بیماران دیابتی نوع دو انجام شد.
مواد و روش‌‌ها: مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی سه‌سوکور می‌باشد که در ارتباط با 70 نفر (دو گروه 35 نفری) از بیماران مبتلا به نوروپاتی دیابتی (کسب حداقل نمره 2 از پرسشنامه میشیگان) مراجعه‌کننده به بخش غدد درمانگاه خیام بیمارستان حکیم نیشابور از آذر سال 1396 تا اردیبهشت سال 1397 انجام شد. گروه مداخله به مدت سه ماه روزانه دو بار تحت درمان با کپسول روغن گیاه گل مغربی با دوز 1000 میلی‌گرم خوراکی و گاباپنتین (300 میلی‌گرم) قرار گرفتند و گروه کنترل نیز گاباپنتین (300 میلی‌گرم) و پلاسبو دریافت نمودند. شدت درد نوروپاتی قبل و بعد از اتمام دوره سه ماهه استفاده از دارو توسط پرسشنامه میشیگان و پرسشنامه درد مک‌گیل تکمیل گردید. تحلیل داده‌ها نیز به وسیله نرم‌افزار SPSS 21 و آزمون‌های فیشر، کوواریانس، رگرسیون لجستیک چندسطحی، من-ویتنی‌، کولموگروف-اسمیرنوف و مجذور کای صورت گرفت. میزان (05/0P<) نیز به‌عنوان سطح معناداری در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: نمره آزمون مک‌گیل نشان داد که میانگین امتیاز نوروپاتی قبل از مداخله در گروه مداخله معادل 57/0±12/10 و در گروه کنترل معادل 65/0±85/9 بوده است که پس از مداخله در گروه کنترل به 60/0±31/8 و در گروه مداخله به 48/0±18/6 کاهش یافته است که از نظر آماری معنادار می‌باشد (02/0P<).
نتیجه‌گیری: نتایج نشان دادند که روغن گل مغربی بر کاهش درد نوروپاتی بیماران دیابتی نوع دو اثرگذار بوده است که این امر می‌تواند مکمل مناسبی برای کاهش دردهای ناشی از نوروپاتی دیابتیک باشد.

 
 
متن کامل [PDF 1070 kb]   (2023 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: نورولوژي

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.