1- ، ah.salimbahrami@umsha.ac.ir
چکیده: (1823 مشاهده)
سابقه و هدف: بیماریهای قلبی و عروقی از اختلالات شایع هستند. بخشی از بیماران به دلیل شدت بیماری و عدم پاسخ به درمان دارویی تحت جراحی قلب باز قرار میگیرند. این بیماران به دنبال جراحی نیازمندسواد بهداشتی کافی برای تصمیمگیری آگاهانه و رفتارهای خودمراقبتی هستند. این مطالعه با هدف تعیین سطح سوادسلامت و عوامل مرتبط با آن در بیماران با سابقه انجام جراحی قلب باز در بیمارستان قلب فرشچیان همدان در سال1399انجام شد.
مواد و روشها: دریک مطالعه مقطعی، به روش نمونهگیری در دسترس 278 نفر از بیماران مراجعهکننده به بیمارستان که تحت جراحی قلب باز قرار گرفتند، از نظر سواد سلامت بررسی شدند. ابزار سنجش سواد سلامت پرسشنامه استاندارد بود که سواد سلامت بیماران را در پنج حیطه دسترسی، مهارت خواندن، درک و فهم، ارزیابی و تصمیمگیری و کاربرد اطلاعات سلامت ارزیابی میکند. دادهها با نرمافزار SPSSنسخه 23 در سطح اطمینان 95 درصد تجزیهوتحلیل شدند.
یافتهها: میانگین سن بیماران 14/04±48/62 سال بود و بیشتر آنها زن (52/90 درصد) بودند. 64/39 درصد این افراد سواد سلامت ضعیف یا متوسط داشتند. اینترنت (49/60 درصد) و کارکنان بهداشتی و درمانی (32/40 درصد) مهمترین منابع کسب اطلاعات سلامت در بیماران بودند. بین سواد سلامت بیماران با جنسیت و تحصیلات آنان ارتباط معنیداری مشاهده شد(0.05P<).
نتیجهگیری: بیماران با سابقه انجام جراحی قلب باز سواد سلامت مطلوبی ندارند و این موضوع لزوم برنامهریزی در خصوص ارتقای سواد سلامت را در این گروه از بیماران ضروری میسازد. در همین راستا کارکنان بهداشتی و درمانی نقش مهمی دارند و باید زمان بیشتری را صرف آموزش بیماران متناسب با سن و تحصیلات آنان کنند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
بيهوشي