دوره 22، شماره 4 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان-زمستان 1394 )                   جلد 22 شماره 4 صفحات 345-338 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- ، alikhani@umsha.ac.ir
چکیده:   (8171 مشاهده)

مقدمه و هدف: اسهال به عنوان یکی از شایع ترین عوامل بیماری و مرگ ومیر در همه ی گروه های سنی به ویژه کودکان، افراد مسن و بیماران دچار نقص ایمنی میباشد. مطالعات مختلفی ارتباط بین اسهال حاد کودکان با دو باکتری آئروموناس هیدروفیلا و یرسینیا انتروکولیتیکا را گزارش کرده اند. بهمین منظور این مطالعه با هدف بررسی شیوع این دو باکتری و تعیین حساسیت آن ها به آنتی بیوتیک های رایج و تعیین میزان شیوع ژن های ویرولانس در این باکتریها در همدان انجام شد.

روش کار: در این مطالعه توصیفی 120 نمونه ی مدفوع جمع آوری شده از کودکان زیر 10 سال مبتلا به اسهال حاد از نظر آئروموناس هیدروفیلا و یرسینیا انتروکولیتیکا مورد بررسی قرار گرفتند. تعیین هویت این دو باکتری با روش های بیوشیمیایی و واکنش PCR با استفاده از ژن  16S rRNAانجام گردید و همچنین بررسی شیوع ژن های ویرولانس earA و hyl برای آئروموناس هیدروفیلا و ژن های ویرولانس ail و ystB برای یرسینیا انتروکولیتیکا با استفاده از PCR انجام شد. حساسیت آنتی بیوتیکی باکتریهای ایزوله شده با روش دیسک دیفیوژن انجام گردید.

نتایج: از 120 نمونه آزمایش شده، تعداد 2 مورد (1.7%) آئروموناس هیدروفیلا و 3 مورد (2.5%) یرسینیا انتروکولیتیکا جداسازی شد. همه ایزوله های آئروموناس هیدروفیلا به آنتی بیوتیک های کلرامفنیکل، کوتریموکسازول، جنتامایسین، مروپنم و آمیکاسین و 50 درصد از ایزوله ها به سفتریاکسون و آزیترومایسین حساس بودند. همه­ی ایزوله هاآئروموناس هیدروفیلا به اریترومایسین مقاوم بودند. صد درصد ایزوله های یرسینیا انتروکولیتیکا به آنتی بیوتیک های کلرامفنیکل، کوتریموکسازول و مروپنم حساس و 33.3 در صد از سویه ها به جنتامایسین و آمیکاسین و 66.6 درصد از سویه ها به سفتریاکسون حساس بودند. در حالی که این سویه ها به اریترومایسین و آزیترومایسین مقاوم بودند.شیوع ژن های aerA و hyl در آئروموناس هیدروفیلا به ترتیب 100 و 50 درصد و شیوع هر دو ژن ail وystB  در یرسینیا انتروکولیتیکا 66.6 درصد گزارش گردید.

نتیجه نهایی: شناسایی و بررسی آئروموناس هیدروفیلا و یرسینیا انتروکولیتیکا در اسهال کودکان دارای اهمیت اتیولوژیکی بوده و بایستی وجود این باکتری ها در نمونه های اسهال مد نظر قرار گیرند.

متن کامل [PDF 263 kb]   (1731 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر تخصص هاي باليني

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.