دوره 11، شماره 1 - ( مجلۀ علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان-بهار 1383 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 36-31 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (4115 مشاهده)

بررسیها نشان داده‌اند که مصرف کربوهیدرات طی فعالیت ورزشی موجب بهبود کارآیی ورزشکاران می‌شود . در این میان نوع کربوهیدرات مصرفی نیز از نظر شاخص گلیسمی از اهمیت ویژه برخوردار است . لذا این مطالعه با هدف تعیین اثر مصرف مقدارمساوی کربوهیدرات با شاخص گلیسمی پایین (عدس)، بالا (سیب‌زمینی) و گلوکز به عنوان غذای استاندارد ، یک ساعت پیش از آغاز تمرین ورزشی بر زمان خستگی ، در ورزشکاران مورد مقایسه قرار گرفت.

           52 ورزشکار مرد زبده با میانگین سنی 3 ± 21.7 سال ، وزن 9 ± 69.3 کیلوگرم و قد 2 ± 178.4 بطور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند : 1- دریافت کننده محلول گلوکز 10 درصد 2- گروه شاهد (دریافت کننده 250 میلی لیتر آب) 3- دریافت کننده عدسی 4- دریافت کننده پوره سیب زمینی. در آغاز 2 میلی لیتر خون وریدی از افراد گرفته شد . یک ساعت پس از مداخله ، آزمون فعالیت بدنی به مدت حداکثر 18 دقیقه و به صورت راه رفتن بر روی نوار گردان (Tread mill) مطابق برنامه آزمون ورزشی Bruce و با شدت 70% VO2maxتوسط ورزشکاران مورد بررسی انجام گرفت . پیش از آزمون ورزشی (یک ساعت بعد از مداخله) و سپس 20 تا 30 دقیقه پس از آزمون ، مجدداً 2 میلی لیتر خون جهت تعیین میزان گلوکز از افراد مورد بررسی گرفته شد .

          این بررسی نشان می دهد که بین سطح قند خون زمان پایان فعالیت ورزشی در گروه 3 و گروه شاهد اختلاف معنی داری وجود دارد (001/0p<) در حالیکه بین مقدار قند خون سایر گروهها اختلاف معنی داری مشاهده نشد . همچنین در هر یک از گروهها غلظت قند خون قبل و بعد از آزمون فعالیت بدنی اختلاف معنی داری را نشان نداد ولی در مقایسه با سایر گروهها در گروه 3 سطح قند خون در حد بالا حفظ گردید ، 0.05 p< . مقایسه مدت دوام فعالیت بدنی بین گروه دریافت کننده عدس با گروههای: شاهد ، سیب زمینی و گلوکز اختلاف معنی داری را نشان داد (0.05 p<) ، در حالیکه این مقایسه بین گروههای گلوکز ، سیب زمینی و شاهد معنی دار نبود . در رابطه با تغییرات VO2max در گروه های عدس ، سیب زمینی ، گلوکز و شاهد به جز تفاوت معنی دار بین گروه دریافت کننده عدس با گروه گلوکز و شاهد (0.02 p <)، تفاوت معنی داری بین سایر گروهها دیده نشد .

       این مطالعه نشان می دهد که مصرف غذای حاوی کربوهیدرات با نمایه گلیسمی پایین پیش از آغاز فعالیت ورزشی استقامتی با حفظ مقدار قند خون در طی فعالیت ورزشی موجب به تاخیر افتادن زمان بروز خستگی و افزایش مدت و دوام فعالیت و در نتیجه افزایش ظرفیت استقامتی می شود .

متن کامل [PDF 217 kb]   (2120 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر تخصص هاي باليني

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.