جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای ترکاشوند

فاطمه زراعتی، ملیحه عراقچیان، فرزانه اثنی عشری، اکرم صانعی، عفت ترکاشوند،
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( مجلۀ علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان-بهار ۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه و هدف: رعایت اصول نسخه نویسی احتمال تجویز درست و به تبع آن بهبودی بیمار را بدنبال دارد و از میزان هزینه های غیرضروری می کاهد. به همین منظور این مطالعه با هدف تعیین میزان رعایت اصول نسخه نویسی در نسخ مربوط به کادرآموزشی دانشگاه علوم پزشکی همدان شامل متخصصین ،دستیاران و اینترن ها و مقایسه آن با نسخ کادرغیرآموزشی، متخصصین و پزشکان عمومی در خارج از دانشگاه انجام شد.

روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی میباشد که به روش دو مرحله ای تصادفی شده بر روی نسخ ارائه شده به داروخانه های شهر همدان و داروخانه های بیمارستان ها صورت گرفت. در مجموع ۸۰۰ نسخه از ۱۵ داروخانه جمع آوری شد و اطلاعات آنها توسط آزمونهای t ، انالیز واریانس و پست هاک مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

نتایج: در نسخ بررسی شده میانگین امتیاز رعایت اصول نسخه نویسی در گروه غیر آموزشی بهتر از کادر آموزشی (۱۰,۱ در برابر ۹.۶) بود (P<۰.۰۵). در هر دو گروه، فوق تخصص ها بهتر از سایر گروه ها عمل کرده بودند (۱۰.۶ و ۱۱.۵) و گروه اینترن ها پایین ترین آمار را در کادر آموزشی داشتند (۸.۹۵). میانگین اقلام دارویی در کادر آموزشی ۲.۹۹ و در غیر آموزشی ۳.۲۴ عدد بدست آمد.

نتیجه نهایی: با توجه به نتایج بدست آمده اصول نسخه نویسی در شهر همدان همانند بسیاری از شهرهای کشور در مقایسه با دیگر کشورها بخوبی رعایت نمی شود. در نسخ کادر آموزشی میانگین اقلام دارویی کمتر ولی عدم رعایت اصول نسخه نویسی بیشتر بود. توصیه می گردد مطالعاتی در زمینه بررسی علل این امر وبدنبال آن راه حل مناسب ارائه گردد.


مریم ترکاشوند، فرزانه اثنی‌عشری، مریم مهرپویا، فرناز فریبا، فروغ نادی، فاطمه زراعتی،
دوره ۲۵، شماره ۲ - ( مجله پزشکی بالینی ابن سینا ـ تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده

سابقه و هدف: بیماران قلبی- عروقی به دلیل مصرف همزمان چندین دارو و نوع داروهایی که مصرف می‌کنند‌، مستعد تداخلات دارویی هستند. در این راستا، هدف از مطالعه حاضر ارزیابی تداخلات دارویی بالقوه (PDDI: Potential Drug-Drug Interactions) و فاکتورهای مرتبط با آن در بیماران بستری در بخش قلب و عروق بیمارستان فرشچیان همدان می‌باشد.
مواد و روش‌‌ها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی اطلاعات (جنس، سن، نوع بیماری، داروهای مصرفی و طول مدت بستری) از پرونده بیمارانی که به بیمارستان قلب فرشچیان همدان مراجعه کرده بودند، استخراج شد و تداخلات دارویی توسط نرم‌افزار Micromedx ۱۶۳۰ ارزیابی گردید. در ادامه، نتایج با استفاده از نرم‌افزار SPSS ۱۶ تجزیه و تحلیل شد.
یافته‌ها: از ۹۰۰ پرونده بررسی‌شده، ۴۲۴ نفر (۱/۴۷ درصد) مرد و ۴۷۶ نفر (۹/۵۲ درصد) زن بودند. در مجموع، ۴۳۱۸ مورد تداخل تشخیص داده شد که ۱۶۱۰ مورد (۳/۳۷ درصد) تداخل شدید و ۲۷۰۸ مورد (۷/۶۲ درصد) تداخل متوسط بود. از سوی دیگر، میانگین سنی مردان ۶۱ سال و برای زنان ۵/۶۰ سال به‌دست آمد (۶۰۲/۰P=). بر مبنای یافته‌ها، ۸۱۵ نفر (۶/۹۰ درصد) حداقل یک نوع تداخل داشتند که از این تعداد، بیماران مرد ۳۸۹ مورد (۳/۹۱ درصد) و بیماران زن ۴۲۶ مورد (۶/۹۰ درصد) تداخل دارویی داشتند (۲۵۸/۰P=). لازم به ذکر است که میانگین سنی، تعداد دارو و روزهای بستری افرادی که تداخل دارویی داشتند، بیشتر از افرادی بود که تداخل دارویی نداشتند و این تفاوت از نظر آماری معنادار بود (۰۰۱/۰P=). باید خاطرنشان ساخت که بیشترین فراوانی در تداخلات دارو- دارو در شدت متوسط بین آترووستاتین و کلوپیدوگرل با ۴۶۴ بار تکرار و در شدت شدید بین آسپرین با کلوپیدوگرل با ۴۸۵ تکرار مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: براساس نتایج مطالعه حاضر می‌توان گفت که تداخلات دارویی بالقوه غالباً در بین بیماران قلبی- عروقی رخ می‌دهند. ذکر این نکته ضرورت دارد که جنسیت‌، تعداد داروی مصرفی و طول مدت بستری بر رخداد تداخلات دارویی اثرگذار می‌باشند.

آذر پیردهقان، وحیده شاکری، سید حمید هاشمی، سامان ترکاشوند،
دوره ۲۶، شماره ۳ - ( مجله پزشکی بالینی ابن سینا ـ پاییز ۱۳۹۸ )
چکیده

سابقه و هدف: ابتلا به HIV (Human Immunodeficiency Viruses) در مردان نه‌تنها باعث بروز مشکلات جسمانی، روانی، اقتصادی و اجتماعی در آن‌ها می‌شود؛ بلکه ممکن است سلامت جسمانی و روانی همسران آن‌ها را نیز تحت تأثیر قرار دهد. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف مقایسه اختلالات افسردگی، اضطراب و استرس در زنانی که همسران آنها HIV مثبت بودند با گروه کنترل صورت گرفت.
مواد و روش‌‌ها: در مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر نمونه‌ها به روش سرشماری و نمونه‌گیری آسان انتخاب شدند. بدین‌منظور، ۴۳ نفر از همسران بیماران HIV مثبت (گروه مورد) مراجعه‌کننده به مراکز مشاوره بیماری‌های رفتاری همدان و ملایر در سال ۱۳۹۸ انتخاب گردیدند و با استفاده از پرسشنامه DASS-۲۱ (Depression, Anxiety and Stress Scales)، از نظر افسردگی، اضطراب و استرس با ۱۰۰ زن دارای همسران HIV منفی (گروه کنترل) مقایسه شدند. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS ۲۱ و آزمون‌های آماری متناسب در سطح اطمینان ۹۵ درصد تجزیه و تحلیل گردیدند.
یافته‌ها: در گروه مورد و کنترل به‌ترتیب میانگین نمره افسردگی معادل ۳۲/۱۲±۴۴/۱۷ و ۲۹/۷±۸۲/۵ (۰۰۱/۰P<)، نمره اضطراب برابر با ۴۲/۱۰±۲۰/۱۳ و ۷۵/۵±۵۶/۶ (۰۰۱/۰P<) و میانگین نمره استرس معادل ۵۸/۱۲±۲۳/۲۰ و ۰۳/۸±۰۴/۱۶ (۰۴۹/۰P=) به‌دست آمد. از میان ۱۴۳ زن مورد بررسی، ۳۸ نفر (۶/۲۶ درصد) HIV مثبت بودند. در زنان HIV مثبت و زنان HIV منفی به ترتیب میانگین نمره افسردگی معادل ۶۴/۱۲±۴۷/۱۷ و ۸۱/۷±۳۶/۶ (۰۰۱/۰P<)‌، نمره اضطراب برابر با ۸۸/۵±۸۲/۱۶ و ۸۷/۱۰±۳۶/۱۳ (۰۰۱/۰P<) و میانگین نمره استرس معادل ۱۹/۱۲±۰۵/۲۰ و ۵۹/۸±۳۰/۱۶ (۰۴۲/۰P=) به‌دست آمد.
نتیجه‌گیری: شیوع افسردگی، اضطراب و استرس در زنان دارای همسران HIV مثبت بالا می‌باشد. بر مبنای نتایج، افسردگی در این زنان با سطح تحصیلات ارتباط دارد. در مجموع، می‌توان بیان نمود که ابتلا به HIV ارتباط مستقیمی با اختلالات روانی دارد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پزشکی بالینی ابن سینا می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Avicenna Journal of Clinical Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb