%0 Journal Article %A Ghasemifard, Negar %A Fallahi, Ebrahim %A Barak, Farzaneh %A Saneei, Parvaneh %A Hassanzadeh Keshteli, Ammar %A Yazdannik, Ahmadreza %A Esmaillzadeh, Ahmad %T The Association between Dietary Approaches to Stop Hypertension Diet and Metabolic Syndrome in Women %J Avicenna Journal of Clinical Medicine %V 21 %N 2 %U http://sjh.umsha.ac.ir/article-1-90-fa.html %R %D 2014 %K Diet, Hypertension, Metabolic Syndrome, Nurses, %X مقدمه و هدف: مطالعات اپیدمیولوژیک محدودی به بررسی ارتباط بین پیروی از رژیم غذایی کاهنده فشار خون (Dietary Approaches to Stop Hypertension DASH) و سندرم متابولیک در جمعیت ایرانی پرداخته اند. هدف از مطالعه حاضر تعیین ارتباط پیروی از الگوی غذایی DASH و میزان شیوع سندرم متابولیک و اجزای متشکله آن در جامعه پرستاران زن بیمارستان های شهر اصفهان می باشد. روش کار: در این مطالعه مقطعی، 420 نفر از پرستاران زن اصفهانی بالای 30 سال به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای و به صورت تصادفی انتخاب شدند. دریافت های غذایی افراد با استفاده از پرسش نامه بسامد خوراک اعتبار سنجی شده، ارزیابی و شاخص های تن سنجی اندازه گیری شد. نمونه خون افراد برای اندازه گیری متغیرهای متابولیکی جمع آوری و فشار خون آنان اندازه گیری گردید. دیگر اطلاعات از طریق پرسشنامه جمع آوری شد. سندرم متابولیک بر طبق معیارهای ATPIII و الگوی غذایی DASH به عنوان الگویی که بر مصرف بیشتر سبزیجات، میوه جات، غلات کامل، گوشت لخم و لبنیات کم چرب تأکید دارد، امتیازبندی شد. داده ها ی بدست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 18 و آزمونهای ,one-way ANOVA Chi-square و ANCOVA تجزیه و تحلیل شدند. نتایج: افرادی که در بالاترین سهم امتیاز رژیم غذایی DASH قرار داشتند پس از تعدیل اثر عوامل مخدوشگر، 81% کمتر از کسانی که در پایین ترین سهم قرار داشتند شانس ابتلا به سندرم متابولیک را دارا بودند (OR:0.19 95% CI: 0.07-0.96) همچنین افرادی که در بالاترین سهم امتیاز رژیم غذایی DASH قرار گرفتند نسبت به آنهایی که در پایین ترین سهم بودند به ترتیب 62 ، 72 ، 78 و 86 درصد شانس کمتری برای ابتلا به دور کمر بالا، هایپرتری گلیسریدمی، سطح پایین HDL-C و پرفشاری خون داشتند. نتیجه نهایی: یافته های مطالعه حاضر نشان داد که پیروی از الگوی غذایی DASH خطر ابتلا به سندرم متابولیک و اجزای آن به جز هایپرگلایسمی را کاهش می دهد. %> http://sjh.umsha.ac.ir/article-1-90-fa.pdf %P 112-121 %& 112 %! %9 Original %L A-10-2-66 %+ %G eng %@ 2588-722X %[ 2014