RT - Journal Article T1 - Health Risk Assessment of Consumption of Tea marketed in Hamadan City, Potential Risk of As, Pb, Cd and Cr JF - umsha YR - 2016 JO - umsha VO - 23 IS - 1 UR - http://sjh.umsha.ac.ir/article-1-862-fa.html SP - 65 EP - 74 K1 - Food Safety K1 - Heavy Metals K1 - Health Risk K1 - Tea AB - مقدمه و هدف: چای یکی از متداول­ترین و پرمصرف­ترین نوشیدنی­ها در سراسر جهان است، ولی با توجه به احتمال وجود بعضی عناصر سمی در آن، این مطالعه با هدف تعیین مخاطره سلامت مصرف چای عرضه­شده در بازار مصرف شهر همدان بر اساس پتانسیل خطر عناصر آرسنیک، سرب، کادمیوم و کروم در سال 1394 انجام گرفت. روش­ کار: پس از تهیه 3 نمونه چای سبز و سیاه کشت داخل و وارداتی و آماده­سازی آن­ها به روش هضم اسیدی در آزمایشگاه، غلظت تجمع­یافته عناصر مورد مطالعه توسط دستگاه جذب اتمی در سه تکرار خوانده شد. پردازش آماری نتایج نیز توسط نرم­افزار SPSS انجام گردید. نتایج: بیشینه میانگین غلظت تجمع­یافته عناصر مورد بررسی بر حسب میکرو­گرم در کیلو­گرم برای آرسنیک برابر با 54/0±34/0 مربوط به نمونه­های چای سبز وارداتی، برای سرب و کادمیوم به­ترتیب برابر با 0/608±0/577 و 0/15±0/37 مربوط به نمونه­های چای سبز کشت داخل و برای کروم برابر با 0/114±0/165 مربوط به نمونه­های چای سیاه وارداتی می­باشد. همچنین نتایج نشان داد که شاخص مخاطره سلامت برای همه عناصر کوچک­تر از یک می­باشد و میانگین غلظت هیچ­کدام از عناصر در نمونه­های چای از رهنمودهای WHO و سازمان ملی استاندارد ایران بیش­تر نمی­باشد. نتیجه­ نهایی: مصرف چای اثر سوء بهداشتی بر سلامت مصرف­کنندگان ندارد. ولی با توجه به افزایش نرخ استفاده از نهاده­های کشاورزی، لجن فاضلاب، پساب تصفیه­خانه­ها و ... توسط کشاورزان، نسبت به پایش دوره­ای و منظم مواد غذایی از نظر غلظت باقی­مانده یا تجمع­یافته آلاینده­های شیمیایی به­منظور حفظ امنیت غذایی توصیه می­شود. LA eng UL http://sjh.umsha.ac.ir/article-1-862-fa.html M3 ER -