دوره 24، شماره 1 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان-بهار 1396 )                   جلد 24 شماره 1 صفحات 40-32 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- دانشگاه علوم پزشکی همدان
2- دانشگاه علوم پزشکی همدان ، mahaliz@yahoo.com
چکیده:   (4893 مشاهده)

مقدمه: بیماری مزمن کلیه طیفی از درگیری‌های کلیه را دربر می‌گیرد و ریسک فاکتورهای متعددی در ایجاد آن دخیل هستند، برخی از آنها افزایش فشار خون، دیابت و سن بالا می‌باشد. گزارشات مختلفی وجود دارد که حاکی از درگیری چشمی به دنبال نارسایی مزمن کلیه و همودیالیز است. بهمین منظور این مطالعه با هدف تعیین فراوانی تظاهرات چشمی در بیماران همودیالیزی مراجعه کننده به مرکز دیالیز بیمارستان بعثت همدان اجرا شد.

روش کار: در این مطالعه توصیفی- مقطعی علائم چشمی 74 بیمار همودیالیزی مراجعه کننده به واحد دیالیز در سال 1394 مورد بررسی قرار گرفت. خصوصیات این بیماران شامل: سن، جنس، مدت زمان دیالیز و ریسک فاکتورهای زمینه‌ای مورد بررسی قرار گرفت و معاینه چشم در تمام این بیماران توسط چشم پزشک انجام شد.

یافته‌ها: 50% بیماران مذکر و 50% مؤنث بودند. میانگین سن آنها 8/58 سال و میانگین مدت دیالیز 16/40 ماه بود. میانگین حدت بینایی در بیماران 58/4 (از 10) بود. شایع‌ترین یافته مشکلات ماکولا بود که 5/59% افراد را درگیر کرده بود. یافته شایع دیگر در این مطالعه کاتاراکت بود که در 7/56% از افراد مشاهده شد. دیگر یافته‌های چشمی شایع در این مطالعه به ترتیب درد چشم (7/56%)، قرمزی چشم (7/52%)، خشکی چشم (50%) و آدم پلک (2/43%) بود.

نتیجه گیری: عامل اصلی ایجاد نارسایی مزمن کلیه در بیماران مورد مطالعه فشار خون بالا و در مرتبه بعدی دیابت بود و شایع‌ترین عارضه چشمی در این مطالعه مشکلات ماکولا و سپس کاتاراکت گزارش گردید. با توجه به شیوع بالای این عوارض در بیماران همودیالیزی، پایش منظم بیماران جهت تشخیص زودهنگام و در نتیجه درمان به موقع و مؤثر در راستای بهبود کیفیت زندگی آنان ضروری به نظر می‌رسد.

متن کامل [PDF 369 kb]   (4469 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر تخصص هاي باليني

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.