دوره 24، شماره 3 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان-پاییز 1396 )                   جلد 24 شماره 3 صفحات 228-221 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Fayazkhoo F, Zahirnia A, Telmadarraiy Z. Distribution and Seasonal Activity of Hard Ticks (Acari: Ixododae) Infesting Domestic Ruminants in Famenin County, Hamadan Province, Iran. Avicenna J Clin Med 2017; 24 (3) :221-228
URL: http://sjh.umsha.ac.ir/article-1-1562-fa.html
فیاض خو فرزانه، ظهیرنیا امیرحسین، تلمادره ای زکیه. بررسی پراکندگی و فعالیت فصلی کنه های سخت (خانواده ایگزودیده) صیدشده از نشخوارکنندگان اهلی در شهرستان فامنین استان همدان. مجله پزشكي باليني ابن سينا. 1396; 24 (3) :221-228

URL: http://sjh.umsha.ac.ir/article-1-1562-fa.html


1- دانشگاه علوم پزشکی همدان
2- دانشگاه علوم پزشکی همدان ، zahirnia@umsha.ac.ir
3- دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده:   (5462 مشاهده)
سابقه و هدف: کنههای سخت یکی از مهمترین اکتوپارازیتهای اجباری خونخوار مهرهداران، متعلق به رده عنکبوتیان میباشند که در انتقال عوامل بیماریزایی از قبیل آربو ویروسها، باکتریها و انگلها به انسان و حیوانات در ایران و سراسر دنیا نقش دارند. به همین منظور این مطالعه با هدف شناسایی و تعیین انتشار و پراکندگی کنه های سخت در یک منطقه، بهمنظور پایش برنامه کنترل آنها و در نتیجه پیشگیری از بیماری ها انجام گردید.
مواد و روش‌‌ها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی نمونهبرداری از نقاط مختلف بدن دام و در چهارفصل از چهار جهت جغرافیایی وپنج روستای شهرستان فامنین طی سال 95- 1394 انجام گردید. کنهها ابتدا با استفاده از محلول کلروفرم تحریک و سپس بوسیله پنس از دامهای اهلی جدا شدند و با استفاده از کلید تشخیص معتبر اقدام به تشخیص نمونهها در سطح جنس و گونه گردید.
یافته‌ها: در این بررسی از 800 دام موردمطالعه شامل گاو، گوسفند و بز،150 مورد آلودگی مشاهده شد (7/18درصد). از274 کنه جمعآوریشده تعداد 259 کنه سخت شامل چهار جنس هیالوما، درماسنتور، ریپیسفالوس و همافیزالیس تشخیص داده شد. بیشترین تنوع گونهای با چهار گونه مشتمل بر هیالوما اسکوپنس (هیالوما دتریتوم)، هیالوما آسیاتیکوم، هیالوما مارژیناتوم و هیالوما آناتولیکوم به جنس هیالوما تعلق داشت. جنس هیالوما با (74/73 درصد) بالاترین وفور بعدازآن جنس درماسنتور با (05/15درصد)، ریپی سفالوس (03/10درصد) و جنس همافیزالیس با (15/1 درصد) کمترین وفور را داشته است.بیشترین وفور کنهها با تعداد 152 عدد مربوط به فصل بهار بوده است.
نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه بیانگر حضور متنوعی از کنههای سخت در منطقه بود و بیشترین وفور آنها در فصل بهار مشاهده شد. با توجه به اهمیت این کنهها در انتقال انواع بیماریها به انسان ونشخوارکنندگان اهلی، مسئولین بهداشتی و سازمانهای ذیربط باید اقدامات بهداشتی مناسب جهت کنترل و مبارزه با این انگلهای خارجی را به عملآورند.

 
واژه‌های کلیدی: حیوانات اهلی، فون، کنه ها
متن کامل [PDF 899 kb]   (2421 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر تخصص هاي باليني

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پزشکی بالینی ابن سینا می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Avicenna Journal of Clinical Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb