1- دانشگاه علوم پزشکی همدان
2- استاد، گروه داخلی (ریه)، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، nadi@umsha.ac.ir
چکیده: (3767 مشاهده)
سابقه و هدف: بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD: Chronic Obstructive Pulmonary Disease) یک مشکل مرتبط با سلامتی در سراسر جهان است که شیوع روزافزونی دارد و اغلب با پیامدهای منفی سلامت از جمله افسردگی همراه میباشد. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع افسردگی در بیماران مبتلا به COPD انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی که از نوع توصیفی- تحلیلی میباشد، از فروردین تا شهریور ماه سال 1397 در ارتباط با 103 نفر از مراجعهکنندگان به درمانگاه ریه و افراد بستری در بخش ریه مرکز آموزشی- درمانی شهید بهشتی همدان انجام شد. افرادی که COPD شدید و بسیار شدید براساس شرح حال، معاینه و بر مبنای روشهای استاندارد اسپیرومتری در آنها تشخیص داده شده بود وارد مطالعه شدند. معیارهای خروج نیز عبارت بودند از: نداشتن غم داغدیدگی و یا حادثه ناگوار و عدم استفاده از داروهای ضد افسردگی. باید عنوان نمود که اطلاعات با استفاده از پرسشنامه 21 سؤالی افسردگی II Beck سنجیده شدند.
یافتهها: از مجموع بیماران، 57 نفر (3/55 درصد) مرد و 46 نفر (7/44 درصد) زن بودند و بیشتر افراد (33 درصد) در گروه سنی 59-50 سال قرار داشتند. بر مبنای نتایج، شیوع افسردگی در جامعه مورد مطالعه 66 درصد بود. شایان ذکر است که بین پارامترهای اسپیرومتری FEF 25-75 (Forced Expiratory Flow at 25-75% of the Pulmonary Volume) و FEV1 (Forced Expiratory Volume at 1 Second) و شدت COPD ارتباط معناداری مشاهده شد (024/0P=) و (003/0P=).
نتیجهگیری: با توجه به شیوع بالای افسردگی در بین افراد مبتلا به COPD شدید و بسیار شدید به نظر میرسد که لازم است مشاورههای روانشناسی برای مبتلایان به COPDدر نظر گرفته شود
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سایر تخصص هاي باليني