1- دانشیار، گروه چشمپزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- استادیار، گروه چشمپزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
3- استاد روانشناسی شناختی و بالینی، مرکز تحقیقات اختلالات رفتاری و سوءمصرف مواد، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، m1ahmad2000@gmail.com
4- دکتری حرفهای پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
چکیده: (6531 مشاهده)
سابقه و هدف: سندرم خشکی چشم یک اختلال چندعلتی لایه اشکی و سطح چشم است که باعث مشکلات بینایی، احساس جسم خارجی و آسیب در سطح چشم میشود. با توجه به تأثیر خشکی چشم بر عملکرد بینایی، فعالیتهای روزمره و کیفیت زندگی، ممکن است بیماران مبتلابه خشکی چشم درجاتی از افسردگی و اضطراب را نیز تجربه کنند. این مطالعه با هدف تعیین شیوع اضطراب و افسردگی در بیماران با خشکی چشم انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی-مقطعی از بین بیماران مراجعهکننده به درمانگاه چشمپزشکی بیمارستان فرشچیان همدان، طی سال 1397 تا 98 تعداد 113 بیمار زن با علائم خشکی چشم انتخاب شدند. بیماران توسط متخصص چشم با تست شیرمر و تست زمان تجزیهشدن اشک (TBUT: Tear Breakup Time) ارزیابی شدند. سپس بیماران مبتلابه خشکی چشم از نظر ابتلا به افسردگی و اضطراب با استفاده از پرسشنامه بک سنجیده شدند. دادهها با نرمافزار SPSS نسخه 16 و در سطح اطمینان 95 درصد تجزیهوتحلیل شدند.
یافتهها: میانگین سن بیماران 50/13±90/42 سال بود. فراوانی خشکی چشم خفیف، متوسط و شدید به ترتیب 8/8، 6/64 و 5/26 درصد و فراوانی افسردگی و اضطراب (خفیف، متوسط و شدید) به ترتیب3/28 و 5/54 درصد بود. همبستگی بین نمره خشکی چشم با افسردگی (210/0r=، 026/0P= و اضطراب (324/0r=) مثبت و معنیدار بود (001/0P<).
نتیجهگیری: در بیماران مبتلابه سندرم خشکی چشم، بین شدت خشکی با شدت افسردگی و اضطراب همبستگی معنیدار وجود دارد. بررسی علت همبستگی نیازمند مطالعات بیشتر است. نتایج این مطالعه به بررسیهای روانشناختی این گروه از بیماران همگام با درمان خشکی چشم تأکید میکند.