مقدمه و هدف: تعویض خون، جایگزینی تمام یا قسمت اعظم توده گلبولهای قرمز و پلاسمای یک فرد گیرنده، با پلاسما و گلبولهای قرمز سازگار از یک یا چند دهنده میباشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوارض تعویض خون در نوزادان بستری در بیمارستان اکباتان همدان در فاصله سالهای 84-1381 انجام شد.
روش کار: این مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی 120 نوزاد که فقط به علت زردی تحت تعویض خون قرار گرفته بودند، انجام پذیرفت. عوارض مورد بررسی شامل هیپوکلسمی، هیپرکالمی، ترومبوسیتوپنی، انتروکولیت نکروزان (NEC)، ایست قلبی، هیپوگلیسمی، هیپوترمی، تشنج، سپسیس و مرگ و میر بعد از تعویض خون در مدت بستری در بیمارستان بود. اطلاعات حاصله، با نرمافزار آماری SPSS ویرایش دهم و با استفاده از آزمون c2 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
نتایج: از 120 نوزاد مورد بررسی، 64 نوزاد (53.3 درصد) پسر و 56 نوزاد (46.7 درصد) دختر بودند. فراوانی عوارض ناشی از تعویض خون 74 مورد (61.7 %) بود. ترومبوسیتوپنی با 51.7 درصد بیشترین و هیپوکلسمی با 30.8 درصد دومین عارضه مشاهده شده در این نوزادان بود. هیچ موردی از انتروکولیت نکروزان دیده نشد. فراوانی مرگ و میر ناشی از تعویض خون 6 مورد (5 درصد) بود. عوارض ناشی از تعویض خون در نوزادان با وزن کمتر از 2500 گرم بیشتر از نوزادان با وزن بیش از 2500 گرم بود (P<0.05). عوارض ناشی از تعویض خون در نوزادان پرهترم بیشتر از نوزادان ترم بود (P<0.05).
نتیجه نهایی: این مطالعه نشان داد ترومبوسیتوپنی شایعترین عارضه ناشی از تعویض خون در نوزادان است و فراوانی عوارض و مواردی مانند تشنج، ایست قلبی-تنفسی و مرگ و میر به دنبال تعویض خون در نوزادان پرهترم و نوزادان با وزن هنگام تولد کمتر از 2500 گرم بیشتر از نوزادان ترم و نوزادان با وزن بیشتر از 2500 گرم میباشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |