مقدمه: کلرزنی یک روش رایج و موفق گندزدایی آب در سراسر جهان بهویژه کشورهای در حال توسعه است. ولی این فرآیند میتواند باعث ایجاد ترکیبات جانبی مخاطرهآمیز و بعضاً سرطانزا همچون تریهالومتانها شود. لذا، این مطالعه با هدف تعیین ترکیبات تریهالومتان در تصفیهخانه آب عباسآباد شهر همدان در سال 1394 انجام شد.
روش کار: در این مطالعه توصیفی-مقطعی پس از جمعآوری 81 نمونه آب از 3 ایستگاه منتخب به روش استاندارد و قرائت برخی پارامترهای فیزیکی و شیمیایی در محل، نسبت به انجام مراحل آمادهسازی نمونهها در آزمایشگاه و تعیین غلظت ترکیبات تریهالومتان در آنها توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی اقدام شد. همچنین پردازش آماری دادهها نیز توسط نرمافزار SPSS انجام یافت.
یافتهها: کمینه میانگین غلظت ترکیبات برومو دیکلرومتان، بروموفرم، دیبروموکلرومتان و کلروفرم بر حسب میکروگرم در لیتر بهترتیب برابر با 57/0 ± 47/1، 35/0 ± 47/1، 42/0 ± 47/1 و 70/0 ± 40/3 و برای همه ترکیبات مربوط به ایستگاه 1 بود. از طرفی بیشینه میانگین غلظت این ترکیبات نیز بر حسب میکروگرم در لیتر بهترتیب برابر با 26/0 ± 90/1، 10/1 ± 36/2، برای 55/0 ± 53/1 و 0/1 ± 53/7 و برای همه ترکیبات مربوط به ایستگاه 3 بود. همچنین میانگین غلظت این ترکیبات از رهنمود سازمانهای ملی استاندارد ایران و WHO کمتر بود.
نتیجه گیری: گرچه میانگین غلظت ترکیبات تریهالومتان در آب شرب تصفیهخانه عباسآباد بیشتر از حدمجاز نبود، اما با توجه به ورود فاضلاب رستورانها و باغات در طول مسیر به رودخانه عباسآباد، پیشکلرزنی آب در حوضچههای استخر عباسآباد و از طرفی زمان ماند بالا و افزایش ریزش شاخ و برگ درختان بهخصوص در فصل پاییز در سطح آب استخر، احتمال تشکیل تریهالومتانها در آب افزایش مییابد. از اینرو نسبت به پایش دورهای تریهالومتانها در خروجی تصفیهخانه توصیه میشود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |