دوره 19، شماره 4 - ( مجلۀ علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان-زمستان 1391 )                   جلد 19 شماره 4 صفحات 36-42 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mojarad F, Khanlary E. Assessment of Fluoride Levels in Different Brands of Black and Green Tea Consumed in Iran. Sci J Hamadan Univ Med Sci . 2013; 19 (4) :36-42
URL: http://sjh.umsha.ac.ir/article-1-162-fa.html
مجرد فرزاد، خانلری الهام. بررسی میزان فلوراید انواع مختلف چای متداول در ایران. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان. 1391; 19 (4) :36-42

URL: http://sjh.umsha.ac.ir/article-1-162-fa.html


دانشيار گروه دندانپزشکی کودکان، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ايران. ، farzadmojarad@yahoo.com
چکیده:   (828 مشاهده)

مقدمه و هدف: چای یکی از رایج‌ترین نوشیدنی‌های مصرفی در میان مردم دنیا می‌باشد. از آنجایی که چای بعنوان یک منبع مهم فلوراید محسوب می‌شود، بنابراین افرادی که بسیار چای می‌نوشند و یا انواع چای‌های با محتوای بالای فلوراید را مصرف می‌‌کنند، خطر بروز فلوروزیس دندانی یا اسکلتی در آنها بیشتر می‌باشد. با توجه به نامشخص بودن میزان فلوراید انواع چای های مصرفی در کشور ما، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی غلظت فلوراید در 22 نوع چای متداول در ایران انجام گردید.

روش کار: در این مطالعه توصیفی محتوای فلوراید چای سیاه (10 نوع) چای سیاه کیسه‌ای (9 نوع) و چای سبز (3 نوع) اندازه گیری شد. از هر نوع چای سه نمونه 2 گرمی بطور تصادفی انتخاب گردید. هـر نمونه 2 گـرمی در 200 میلی‌لیتر آب دی‌یونیزه در حال جوش ریخته شده و بمدت 10 دقیقه نگه داشته شد. پس از آنکه دمای محلول چای با دمای محیط یکسان شد، محلول چای فیلتر گردید و با افزودن آب دی‌یونیزه حجم آن به 200 میلی‌لیتر رسانده شد. غلظت فلوراید توسط الکترود یون گزین اندازه‌گیری و بر حسب میلیگرم در لیتر ثبت ‌گردید. داده‌ها با استفاده از آنالیز ANOVA و آزمون Tukey مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

نتایج: غلظت فلوراید در محلول‌های تهیه شده از چای سیاه کیسه‌ای (mg/lit 1.51) در مقایسه با چای سبز (mg/lit 1.038) و چای سیاه غیرکیسه ای (mg/lit 0.86) بطور معنی‌دار بیشتر بود (0.05>P) اما هیچگونه تفاوت معنی‌دار بین غلظت فلوراید چای سبز و چای سیاه غیرکیسه ای وجود نداشت ( P=0.52).

 نتیجه‌نهایی: مطالعه حاضر نشان داد محتوای فلوراید در برخی انواع چای (سیاه کیسه ای) در سطحی بود که روزانه نوشیدن چند فنجان از آنها می‌تواند خطر بروز فلوروزیس دندانی را افزایش دهد. بنابراین، مصرف آنها بویژه در کودکان و در تمام افراد ساکن در نواحی با آب شرب حاوی غلظت بالای فلوراید محدود گردد.

واژه‌های کلیدی: الکترودهای یون گزین، چای، فلوراید
متن کامل [PDF 140 kb]   (353 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی همدان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Scientific Journal of Hamadan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb