دوره 25، شماره 1 - ( مجله پزشکی بالینی ابن سینا ـ بهار 1397 )                   جلد 25 شماره 1 صفحات 62-56 | برگشت به فهرست نسخه ها

Gharebaghi N, Valizade Hasanloei M A, Mehdizade Khalifani A, Moshiri N, Hejazifar F. Assessment of the Outcome of Refeeding Syndrome Patients Admitted to Intensive Care Unit. Avicenna J Clin Med 2018; 25 (1) :56-62
قره‌باغی ناصر، ولیزاد حسنلویی محمد امین، مهدیزاده خلیفانی علیرضا، مشیری ناصر، حجازی‌فر فائزه. ارزیابی پیامد بیماران با نشانگان تغذیه مجدد بستری در بخش مراقبت‌های ویژه. مجله پزشكي باليني ابن سينا. 1397; 25 (1) :56-62

1- دانشیار، گروه بیهوشی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران ، aminvalizade@yahoo.com
سابقه و هدف: نشانگان تغذیه مجدد (RFS: Re-feeding Syndrome) شامل: اختلال الکترولیتی شدید و ناهنجاریهای متابولیکی پس از شروع تغذیه مجدد در افرادی است که یک دوره طولانی را بدون غذا گذرانده‌اند.
مواد و روش‌‌ها: در این مطالعه آینده‌نگر طی نیمسال اول سال 1396 سطح سرمی فسفر، منیزیم و پتاسیم بیماران بالای 18 سالی که به مدت بیش از 48 ساعت در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌های طالقانی و امام ارومیه بستری شده و NPO (Nil per Os) بودند و تحت حمایت تغذیه‌ای قرار گرفتند در روز اول، سوم و هفتم بستری اندازه‌گیری و ثبت شد و در نهایت فراوانی نشانگان تغذیه مجدد و هیپوفسفاتمی، هیپومنیزیمی و هیپوکالمی و پیامد کوتاه‌مدت بیماران مورد مقایسه قرار گرفت. بیماران با نارسایی حاد و مزمن کلیه، سرطان، مشکلات قبلی گوارشی، کبدی و اختلالات الکترولیتی به‌هنگام پذیرش از مطالعه کنار گذاشته شدند.
یافته‌ها: میانگین طول مدت بستری بیماران در ICU (Intensive Care Unit) 35 روز و میانگین طول مدت تهویه مکانیکی 5/28 روز به‌دست آمد. فراوانی مرگ و میر بیماران نیز ۹۶/۳۶ درصد (۹۵ نفر) بود. همچنین فراوانی نشانگان تغذیه مجدد 23/13 درصد، هیپوفسفاتمی ۷/۲۵ درصد، هیپوکالمی ۴/۲۱ درصد و هیپومنیزیمی ۷/۳۷ درصد به‌دست آمد. شایان ذکر است که بین شاخص توده بدنی، طول مدت تهویه مکانیکی و بستری در بخش مراقبت‌های ویژه و مرگ و میر بیماران با نشانگان تغذیه مجدد و بدون آن تفاوت آماری معناداری وجود داشت (05/0P<).
نتیجه‌گیری: فراوانی به‌دست‌آمده برای اختلالات الکترولیتی در دوره شروع تغذیه‌ مجدد در مقایسه با مطالعات مشابه با وجود تفاوت‌های موجود و پیامدهای ناشی از RFS در بازه قابل قبولی قرار داشت.