دوره 25، شماره 2 - ( مجله پزشکی بالینی ابن سینا ـ تابستان 1397 )                   جلد 25 شماره 2 صفحات 111-105 | برگشت به فهرست نسخه ها

Torkashvand M, Esnaashari F, Mehrpoya M, Fariba F, Nadi F, Zeraati F. Evaluation of Potential Drug Interactions and Related Factors in Patients Admitted in Department of Cardiology of Farshchian Heart Hospital of Hamadan. Avicenna J Clin Med 2018; 25 (2) :105-111
ترکاشوند مریم، اثنی‌عشری فرزانه، مهرپویا مریم، فریبا فرناز، نادی فروغ، زراعتی فاطمه. ارزیابی تداخلات دارویی بالقوه و فاکتورهای مرتبط با آن در بیماران بستری در بخش قلب و عروق بیمارستان قلب فرشچیان همدان. مجله پزشكي باليني ابن سينا. 1397; 25 (2) :105-111

1- دانشگاه علوم پزشکی همدان
2- استاد داروشناسی، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی و فرآورده‌های طبیعی،، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، zeraati@umsha.ac.ir
سابقه و هدف: بیماران قلبی- عروقی به دلیل مصرف همزمان چندین دارو و نوع داروهایی که مصرف می‌کنند‌، مستعد تداخلات دارویی هستند. در این راستا، هدف از مطالعه حاضر ارزیابی تداخلات دارویی بالقوه (PDDI: Potential Drug-Drug Interactions) و فاکتورهای مرتبط با آن در بیماران بستری در بخش قلب و عروق بیمارستان فرشچیان همدان می‌باشد.
مواد و روش‌‌ها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی اطلاعات (جنس، سن، نوع بیماری، داروهای مصرفی و طول مدت بستری) از پرونده بیمارانی که به بیمارستان قلب فرشچیان همدان مراجعه کرده بودند، استخراج شد و تداخلات دارویی توسط نرم‌افزار Micromedx 1630 ارزیابی گردید. در ادامه، نتایج با استفاده از نرم‌افزار SPSS 16 تجزیه و تحلیل شد.
یافته‌ها: از 900 پرونده بررسی‌شده، 424 نفر (1/47 درصد) مرد و 476 نفر (9/52 درصد) زن بودند. در مجموع، 4318 مورد تداخل تشخیص داده شد که 1610 مورد (3/37 درصد) تداخل شدید و 2708 مورد (7/62 درصد) تداخل متوسط بود. از سوی دیگر، میانگین سنی مردان 61 سال و برای زنان 5/60 سال به‌دست آمد (602/0P=). بر مبنای یافته‌ها، 815 نفر (6/90 درصد) حداقل یک نوع تداخل داشتند که از این تعداد، بیماران مرد 389 مورد (3/91 درصد) و بیماران زن 426 مورد (6/90 درصد) تداخل دارویی داشتند (258/0P=). لازم به ذکر است که میانگین سنی، تعداد دارو و روزهای بستری افرادی که تداخل دارویی داشتند، بیشتر از افرادی بود که تداخل دارویی نداشتند و این تفاوت از نظر آماری معنادار بود (001/0P=). باید خاطرنشان ساخت که بیشترین فراوانی در تداخلات دارو- دارو در شدت متوسط بین آترووستاتین و کلوپیدوگرل با 464 بار تکرار و در شدت شدید بین آسپرین با کلوپیدوگرل با 485 تکرار مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: براساس نتایج مطالعه حاضر می‌توان گفت که تداخلات دارویی بالقوه غالباً در بین بیماران قلبی- عروقی رخ می‌دهند. ذکر این نکته ضرورت دارد که جنسیت‌، تعداد داروی مصرفی و طول مدت بستری بر رخداد تداخلات دارویی اثرگذار می‌باشند.