دوره 19، شماره 1 - ( مجلۀ علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان-بهار 1391 )                   جلد 19 شماره 1 صفحات 44-39 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yalfani A, Nazem F, Safiarian R, Jargeh M. The Effects of Exercise Cardiac Rehabilitation on Anxiety, Depression and Quality of Life in Coronary Artery Bypass Grafting Patients. Avicenna J Clin Med 2012; 19 (1) :39-44
یلفانی علی، ناظم فرزاد، صفی آریان رضا، جرگه مراد. بررسی اثرات برنامه توانبخشی ورزشی بر کیفیت زندگی، افسردگی و اضطراب بیماران قلبی بعد از بای پاس عروق کرونر. مجله پزشكي باليني ابن سينا. 1391; 19 (1) :39-44

1- ، ali_yalfani@yahoo.com

مقدمه و هدف: مشکلاتی همچون اضطراب و افسردگی پس از انجام عمل بای پس دربیماران قلبی نه تنها می تواند سبب به تاخیرافتادن دوران بهبودی گردد بلکه می تواند سبب عود و بازگشت مجدد بیماری و کاهش کیفیت زندگی بیماران و نیز اطرافیان شود. به همین منظور مطالعه حاضر با هدف نعیین اثر 12 هفته برنامه جامع توانبخشی ورزشی قلب بر میزان اضطراب، افسردگی و کیفیت زندگی بیماران انجام گرفته است.

روش کار: در این مطالعه مقطعی 72 بیمارقلبی 6 تا 8 هفته پس از بای پس عروق کرونر جهت شرکت در 12 هفته (هر هفته 3 جلسه) برنامه توانبخشی ورزشی قلب به مرکز توانبخشی بیمارستان شهید بهشتی همدان معرفی و ثبت نام شدند. از مجموع 72 شرکت کننده 60 بیمار (14 زن، 46 مرد با میانگین سنی 55.4 سال) برنامه توانبخشی را تکمیل نمودند و 12 نفر (17%) نیز نتوانستند دوره توانبخشی را تکمیل نمایند. شرکت کنندگان علاوه برانجام تست ورزش (پروتکل اصلاحی بروس) پرسشنامه های کیفیت زندگی و اضطراب و افسردگی را قبل و بعد از پایان دوره توانبخشی تکمیل نمودند.

نتایج: یافته های مطالعه نشان داد که میانگین ظرفیت ورزشی (metabolic equivalent unit MET) و شاخص توده بدن (BMI) افراد شرکت کننده بطور معنی داری (P<0.001) بعد از اتمام برنامه توانبخشی در مقایسه با قبل بهبود پیدا کرده است. درصد فراوانی افسردگی و اضطراب باشدت بالا در بیماران مورد مطالعه قبل از برنامه توانبخشی ورزشی 25% و 31.6% بود که بطور معنی داری (P<0.001) پس از پایان برنامه کاهش یافت (8.4% و 11.6%). نتایج پژوهش همچنین نشان دهنده افزایش معنی دار (P<0.001) سطح کیفیت زندگی زنان و مردان شرکت کننده پس از انجام و تکمیل برنامه توانبخشی قلبی نسبت به قبل از برنامه توانبخشی در هر یک از ابعاد جسمانی، عاطفی، اجتماعی بود. میزان بهبود و کاهش سطح اضطراب و افسردگی و افزایش سطح کیفیت زندگی در بین مردان وزنان پس از پایان برنامه اختلاف معنی داری نداشت .

نتیجه نهایی: یافته ها نشاندهنده اثر مثبت شرکت و تکمیل کردن برنامه توانبخشی ورزشی قلب در ابعاد جسمانی و روانی کلیه بیماران جراحی بای پس قلبی شرکت کننده در برنامه بود. نکته مهم دیگر اینکه اثر یکسان و مشابه این برنامه در زنان و مردان تاکید بر ارجاع زنان به استفاده از این برنامه همپای مردان را دارد.