مقدمه و هدف: بدون شک تولید مثل و باروری به عنوان اصل بقاء بشر همیشه ازمهمترین موضوعات بوده است و سقط خودبخودی مکرربعنوان شایعترین عارضه حاملگی با شیوع 3 درصد به عنوان مشکل تاثیرگذار در زندگی بشری، بخش مهمی از طبابت و تحقیق در جامعه پزشکی را به خود اختصاص داده است .فاکتورها و عوامل مختلفی در سقط نقش دارند. با این وجود مهمترین عامل از دست دادن جنین ، اختلالات ایمنی محسوب میشود. گزارشات جدید نشان میدهد ، سلولهای ایمنی اندومتریوم رحمی بویژه سلولهای کشنده طبیعی (Natural killer / NK / cells) دردوران سیکل قاعدگی و در هنگام حاملگی دچار تغییرات قابل توجهی میشوند که نشان دهنده نقش آنها در سیکل باروری میباشد. هدف از مطالعه حاضر با توجه به در دسترس بودن آنتیبادی مونوکلونال و تکنولوژی پیشرفته فلوسیتومتری در تشخیص اختصاصی سلولهای ایمنی ، بررسی و مقایسه سلولهای NK در خون محیطی زنان غیرباردار و بدون فرزند زنده با سابقه سقط مکرر و زنان غیرباردار با سابقه حاملگی طبیعی میباشد تا نقش این سلولها در پروسه باروری روشنتر گردد.
روش کار: در یک مطالعه مورد-شاهدی 30 نمونه ازخون محیطی زنان غیرباردار که حداقل سه بارسقط مکرر داشتند و از نظر سایرجنبهها مانند مشکلات طبی و آناتومیکی سالم گزارش شده بودند (گروه آزمون) و 30 نمونه خون از زنان غیرباردار طبیعی که بچه زنده داشتند (گروه کنترل) تهیه گردید. همه نمونه های خون پس از لیز گلبولهای قرمز بادو نوع آنتیبادی مونوکلونال برعلیه مارکرهای CD56+CD16+ (مارکرهای اختصاصی سلولهای NK) رنگ آمیزی و سپس توسط دستگاه فلوسایتومتری مورد بررسی و آنالیز قرار گرفتند. آزمون آماری t جهت مقایسه درصد سلولهای NK در بین دو گروه انجام شد.
نتایج: اختلاف معنیداری بین میانگین جمعیت سلولهای CD56+CD16+در دو گروه آزمون وکنترل وجود داشت (P=0.026) بطوریکه سلولهای NK در زنان مبتلا به سقط مکرر نسبت به گروه زنان سالم بارور افزایش نشان داد. همچنین میانگین جمعیت سلولهای CD56+ و CD16+ در زنان با سابقه سقط مکرر بیشتر از گروه کنترل بود (P<0.05).
نتیجه نهایی: افزایش سلولهای NK خون محیطی و بدنبال آن احتمالاً تغییراتی درعملکرد سیتوتوکسیسیتی این سلولها بویژه در ارتباط با سلولهای ترفوبلاست جفت در دوران حاملگی در اتیولوژی سقط مکرر میتواند دخالت داشته باشد. مطالعات بیشتری از جمله عملکرد این سلولها و بررسی سایتوکاینهای مترشحه از آنها و گیرنده های سطح سلولی در سقط مکرر و دیگر اختلالات سیستم باروری از جمله نازائی ، اندومتریوزیس ، پره اکلمپسی پیشنهاد می شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |