دوره 29، شماره 3 - ( مجله پزشکی بالینی ابن سیناـ پاییز 1401 )                   جلد 29 شماره 3 صفحات 155-149 | برگشت به فهرست نسخه ها

Naderifar H, Mohammadi S, Moradi A, Majidi M. Frequency of Complications and Mortality Due to Intertrochanteric Fracture of the Hip Joint in Individuals Over 60 Years of Age Receiving Vitamin D. Avicenna J Clin Med 2022; 29 (3) :149-155
نادری‌فر هما، محمدی سحرناز، مرادی عباس، مجیدی مرتضی. بررسی فراوانی عوارض و مرگ‌ومیر ناشی از شکستگی اینترتروکانتریک مفصل هیپ در افراد بیش از 60 سال دریافت‌کننده ویتامین D. مجله پزشكي باليني ابن سينا. 1401; 29 (3) :149-155

1- مرکز تحقیقات اختلالات شنوایی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
3- گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
4- گروه ارتوپدی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان. ایران ، m.majidi@umsha.ac.ir
سابقه و هدف: کمبود و کاهش ویتامین D در انسان به‌عنوان یک مشکل عمده بهداشتی در سراسر جهان مطرح است. هدف از این مطالعه بررسی تأثیر مکمل ویتامین D در کاهش میزان مرگ‌ومیر و عوارض پس از شکستگی اینترتروکانتریک مفصل هیپ بود.
مواد و روش‌‌ها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی 100 نفر از بیماران بیش از 60 سال با شکستگی استخوان هیپ انتخاب شدند که سطح سرمی ویتامین D کمتر 20 نانوگرم در میلی‌لیتر داشتند و به صورت تصادفی در یکی از گروه‌های مداخله یا کنترل تخصیص داده شدند. به گروه مداخله مکمل ویتامین D به صورت ویال 600 هزار واحد عضلانی داده شد. گروه کنترل ویالی دریافت نکردند. پیامد این مطالعه بروز مرگ و شکستگی مجدد طی یک سال بعد از عمل جراحی اینترتروکانتریک بود. میزان مرگ‌ومیر و عوارض پس از جراحی در دو گروه با استفاده از با نرم‌افزار SPSS نسخه 23 تجزیه‌وتحلیل شد.
یافته‌ها: میانگین سن بیماران در گروه مداخله و کنترل به ترتیب8/50±78/04 و 7/30±79/40 سال(0/430P=) بود. از نظر جنسیت، 54 درصد از بیماران گروه مداخله و 60 درصد از بیماران گروه کنترل مرد بودند. میانگین سطح سرمی ویتامین D در گروه مداخله و کنترل به ترتیب 4/03±15/48 و 3/28±14/23 نانوگرم در میلی‌لیتر (0/930P=)، فراوانی مرگ‌ومیر طی یک سال پس از جراحی 8 و 18 درصد (0/137P=) و فراوانی عوارض 4 و 14 درصد (0/160P=) بود.
نتیجه‌گیری: تجویز مکمل ویتامین D به صورت تک دوز 600 هزار واحد عضلانی در بیماران بیش از 60 سال دارای کمبود ویتامین D و مبتلا به شکستگی اینترتروکانتریک مفصل هیپ باعث کاهش مرگ‌ومیر یک ساله و عوارض شکستگی می‌شود، اما این میزان کاهش نسبت به گروه کنترل معنادار نبود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ارتوپدي