دوره 30، شماره 4 - ( مجله پزشکی بالینی ابن سیناـ زمستان 1402 )                   جلد 30 شماره 4 صفحات 211-202 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alvandi M, Hashemi S H, Shaghaghi Z, Ghasemibasir H R, Marzhoseyni Z, Mohammadian Khoshnood M et al . Relationship between Serum Cobalamin Levels and Disease Severity in COVID-19 Patients. Avicenna J Clin Med 2024; 30 (4) :202-211
الوندی مریم، هاشمی سید حمید، شقاقی زهرا، قاسمی بصیر حمیدرضا، مرز حسینی زینب، محمدیان خشنود مریم و همکاران.. بررسی ارتباط بین سطح کوبالامین سرم و شدت بیماری در بیماران مبتلا به کووید19. مجله پزشكي باليني ابن سينا. 1402; 30 (4) :202-211

1- گروه پزشکی هسته‌ای، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- گروه بیماری‌های عفونی، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
3- مرکز تحقیقات سرطان، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، z.shaghaghi@umsha.ac.ir
4- گروه آسیب‌شناسی، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
5- گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده‌ی پیراپزشکی آمل، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
6- گروه آمار زیستی، دانشکده‌ی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
7- گروه داروسازی هسته‌ای، دانشکده‌ی داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
سابقه و هدف: ویتامین­ها برای رشد و تکامل سلولی ضروری هستند و نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی دارند. کوبالامین در سرکوب تکثیر ویروس، ایجاد پاسخ­های ضدالتهابی و افزایش ایمنی در بیماران کووید19 نقش دارد. هدف مطالعه‌ی حاضر بررسی رابطه‌ی بین سطوح کوبالامین و شدت و پیش‌آگهی بیماری در بیماران کووید19 بود.
مواد و روش‌‌ها: مطالعه‌ی مقطعی حاضر شامل 117 بیمار مبتلا به کووید19 بستری در بیمارستان بود که در سه گروه خفیف تا متوسط، شدید و بحرانی قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیکی و یافته­های بالینی بیماران ثبت شد. سطوح سرمی کوبالامین با استفاده از روش­های بیوشیمیایی ارزیابی شد. در نهایت، برای پیش‌بینی مرگ بر اساس میزان کوبالامین سرم، از تحلیل­های رگرسیون لجستیک استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که بیماران با سطوح پایین کوبالامین برای ابتلا به موارد شدید عفونت کووید19مستعدتر هستند. با افزایش یک‌روزه‌ی مدت بستری در بیمارستان، میزان مرگ بر اثر بیماری کووید19، 24 درصد افزایش می‌یابد. همچنین، بر اساس مقدار کوبالامین می‌توان مرگ بیماران مبتلا به کووید19 را به‌خوبی پیش‌بینی کرد.
نتیجه‌گیری: مکمل کوبالامین می­تواند اثرهای مثبتی بر بیماران کووید19 داشته باشد. به‌علاوه، سطح کوبالامین شاخص ارزشمندی برای پیش‌بینی میزان مرگ بیماران کوویدی است. بااین‌حال، مطالعات بیشتر و جامع‌تری لازم است.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بيماريهاي عفوني