مقدمه و هدف: علیرغم شیوع زیاد افسردگی و پرفشاری خون ، در مورد ارتباط این دو بیماری با یکدیگر توجه زیادی مبذول نشده است. برخی مطالعات نشان داده اند افسردگی می تواند یک عامل خطر برای پرفشاری خون باشد. از طرفی بیماران مبتلا به پرفشاری خون در معرض خطر بیشتری از نظر بیماری های قلبی عروقی هستند. باتوجه به روشن نبودن فراوانی افسردگی در بیماران مبتلا به پرفشاری خون این مطالعه جهت روشن ساختن ابعاد این مشکل انجام گردید.
روش کار: در مطالعه توصیفی مقطعی حاضر525 بیمار مبتلا به پرفشاری خون مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر همدان طی سال 1387 مورد بررسی قرار گرفتند.جهت تشخیص افسردگی از پرسشنامه استاندارد بک (Beck) استفاده گردید. ملاک تعیین افسردگی کسب نمره بالاتر از 18 دراین ازمون بود. اطلاعات ازطریق پرسشنامه استخراج گردید و با نرم افزار 10-spss و آزمون های آماری مجذور کای وضریب همبستگی پیرسون مورد مقایسه وتجزیه وتحلیل قرار گرفت .
نتایج: فراوانی افسردگی در بیماران مبتلا به پرفشاری خون 48.6 درصد گزارش گردید. بین سن بیماران و افسردگی همبستگی مثبت وجود داشت (r=0.56 pv=0.000). افسردگی دربین زنان شایع ترازمردان بود که از نظر آماری معنا دار تلقی گردید (Χ2=34 pv<0.05). فراوانی افسردگی در افراد متعلق به طبقه اجتماعی پائین تر ودر افراد همسر مرده بترتیب نسبت به افراد با طبقه اجتماعی بالاتر و افراد متاهل بیشتر بود (pv<0.05).
نتیجه نهائی: بیماران مبتلا به پرفشاری خون در معرض خطر افسردگی نیز هستندو احتمال وقوع همزمان این دو بیماری در طول عمر، در زنان به مراتب بیش از مردان است و با توجه به وجود همبستگی مثبت بین پر فشاری خون و افسردگی بنظر می رسد پرفشاری خون یک عامل خطر برای بروز افسردگی بحساب می آید. با توجه به فراوانی بالای افسردگی در این مطالعه، به نظر می رسد غربالگری افسردگی و مشاوره روانپزشکی در مبتلایان به فشار خون بایستی بطور جدی تر مورد توجه واقع شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |