دوره 9، شماره 2 - ( مجلۀ علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان-تابستان 1381 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Pour Moghaddas H, Javadi I, Eslamieh R. Study of the Toxic Trace Elements Cadmium , Chromium , Lead and Mercury in Tomato Paste in Isfahan City. Sci J Hamadan Univ Med Sci . 2002; 9 (2)
URL: http://sjh.umsha.ac.ir/article-1-743-fa.html
پورمقدس حسین، جوادی ایرج، اسلامیه رضوان. بررسی مقدار فلزات سمی کادمیوم ، کرم ، سرب و جیوه در رب گوجه فرنگی در شهر اصفهان. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان. 1381; 9 (2)

URL: http://sjh.umsha.ac.ir/article-1-743-fa.html


دانشیار گروه بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده:   (496 مشاهده)

          فلزات سمی کادمیوم ، کرم ، سرب و جیوه به مقدار بسیار کم از طریق مواد غذایی وارد بدن انسان می شوند. یکی از منابع ورود این فلزات سمی ، خوردگی دستگاههای غیر استاندارد است که در تهیه فرآورده های غذایی مورد استفاده قرار می گیرند. انحلال این فلزات در pH پایین می تواند صورت گیرد. از جمله این فرآورده های غذایی
می توان رب گوجه فرنگی را نام برد که دارای pH حدود 6/4 می باشد. در این مطالعه اثر دستگاههای
تولید کننده رب گوجه فرنگی بر افزایش غلظت عناصر کمیاب سمی فوق الذکر مورد بررسی قرار گرفته است.

          برای این منظور 50 نمونه گوجه فرنگی ، 25 نمونه آب گوجه فرنگی و 61 نمونه رب گوجه فرنگی خانگی ، کنسروی و موجود در سطح شهر ، ابتدا به روش هضم مرطوب (با اسید نیتریک) هضم شدند. سپس محلول حاصل از نظر کادمیوم به روش جذب اتمی ، سرب به روش رنگ سنجی (دی تیزون ) ، کرم به روش رنگ سنجی (دی فنیل کار بازدید) و جیوه به روش اسپکتروفتومتری جذب اتمی بدون شعله (بخار سرد) تعیین مقدار شدند.

          نتایج حاصل از انجام این تحقیق نشان می دهد که درصد بازیابی عناصر مورد مطالعه با غلظتهای 1 و 5
میلی گرم در لیتر اضافه شده به نمونه های مختلف گوجه فرنگی بیشتر از 93% بوده است. نتایج همچنین نشان داد که غلظت Cd ، Cr ، Pb در کلیه نمونه های رب گوجه فرنگی خانگی از حداکثر مجاز کمتر بوده است. جیوه در کلیه نمونه های مورد مطالعه وجود نداشت که می تواند بعلت عدم حضور این عنصر بعنوان ناخالصی در ساختمان آلیاژ استیل دستگاههای مورد استفاده باشد.

          نتایج حاصل از آزمونهای آماری ، آنالیز واریانس (ANOVA) و آزمون دانکن نشان می دهد که اختلاف
معنی داری بین روشهای تهیه رب گوجه فرنگی وجود دارد که اثر دستگاههای غیر استاندارد را در افزایش غلظت این فلزات در رب گوجه فرنگی تائید می کند.

     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی همدان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Scientific Journal of Hamadan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb