دوره 23، شماره 1 - ( مجلۀ علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان-بهار 1395 )                   جلد 23 شماره 1 صفحات 65-74 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Aghelan N, Sobhan Ardakani S. Health Risk Assessment of Consumption of Tea marketed in Hamadan City, Potential Risk of As, Pb, Cd and Cr. Sci J Hamadan Univ Med Sci . 2016; 23 (1) :65-74
URL: http://sjh.umsha.ac.ir/article-1-862-fa.html
عاقلان نسترن، سبحان اردکانی سهیل. بررسی مخاطره سلامت مصرف چای عرضه‌شده در بازار مصرف شهر همدان ؛ مطالعه پتانسیل خطر آرسنیک، سرب، کادمیوم و کروم. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان. 1395; 23 (1) :65-74

URL: http://sjh.umsha.ac.ir/article-1-862-fa.html


دانشیار گروه محیط زیست دانشکده علوم پایه دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان (s_sobhan@iauh.ac.ir)
چکیده:   (1266 مشاهده)

مقدمه و هدف: چای یکی از متداول­ترین و پرمصرف­ترین نوشیدنی­ها در سراسر جهان است، ولی با توجه به احتمال وجود بعضی عناصر سمی در آن، این مطالعه با هدف تعیین مخاطره سلامت مصرف چای عرضه­شده در بازار مصرف شهر همدان بر اساس پتانسیل خطر عناصر آرسنیک، سرب، کادمیوم و کروم در سال 1394 انجام گرفت.

روش­ کار: پس از تهیه 3 نمونه چای سبز و سیاه کشت داخل و وارداتی و آماده­سازی آن­ها به روش هضم اسیدی در آزمایشگاه، غلظت تجمع­یافته عناصر مورد مطالعه توسط دستگاه جذب اتمی در سه تکرار خوانده شد. پردازش آماری نتایج نیز توسط نرم­افزار SPSS انجام گردید.

نتایج: بیشینه میانگین غلظت تجمع­یافته عناصر مورد بررسی بر حسب میکرو­گرم در کیلو­گرم برای آرسنیک برابر با 54/0±34/0 مربوط به نمونه­های چای سبز وارداتی، برای سرب و کادمیوم به­ترتیب برابر با 0/608±0/577 و 0/15±0/37 مربوط به نمونه­های چای سبز کشت داخل و برای کروم برابر با 0/114±0/165 مربوط به نمونه­های چای سیاه وارداتی می­باشد. همچنین نتایج نشان داد که شاخص مخاطره سلامت برای همه عناصر کوچک­تر از یک می­باشد و میانگین غلظت هیچ­کدام از عناصر در نمونه­های چای از رهنمودهای WHO و سازمان ملی استاندارد ایران بیش­تر نمی­باشد.

نتیجه­ نهایی: مصرف چای اثر سوء بهداشتی بر سلامت مصرف­کنندگان ندارد. ولی با توجه به افزایش نرخ استفاده از نهاده­های کشاورزی، لجن فاضلاب، پساب تصفیه­خانه­ها و ... توسط کشاورزان، نسبت به پایش دوره­ای و منظم مواد غذایی از نظر غلظت باقی­مانده یا تجمع­یافته آلاینده­های شیمیایی به­منظور حفظ امنیت غذایی توصیه می­شود.

متن کامل [PDF 212 kb]   (446 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی همدان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Scientific Journal of Hamadan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb