، کتایون درخشنده2
، پدرام علیرضایی3
، امین دوستی ایرانی4
، بهنام معافی3
سابقه و هدف: ملاسما نوعی بیماری خوشخیم پیگمنتاری پوست، خصوصاً در ناحیه صورت است که میتواند باعث تغییرات ظاهری در فرد شود. تاکنون، برای درمان این بیماری روشهای درمانی زیادی استفاده شده است که هیچکدام از آنها درمان قطعی بیماری نیستند. در این مطالعه، تأثیر هیدروکینون موضعی ۴ درصد به عنوان درمان استاندارد با کلوگزامین ۲ درصد در درمان ملاسما بررسی و مقایسه شد.
مواد و روشها: در یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده دوسوکور به روش نمونه گیری آسان، 24 بیمار مبتلا به ملاسمای خفیف و قرینه صورت انتخاب شدند. بهطور تصادفی، یک طرف صورت تحت درمان با هیدروکینون موضعی 4 درصد و طرف مقابل با گلوکزآمین موضعی 2 درصد تخصیص داده شدند. هر دو سمت صورت قبل از درمان و هشت هفته پس از درمان از نظر شدت ضایعات با مقیاس Modified MASI Score بررسی و مقایسه شدند. داده ها با نرم افزار SPSS-26 در سطح اطمینان 95 درصد تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین و انحراف معیار سن بیماران 9.83±36.00 سال، 18 نفر (75.0 درصد) زن و 6 نفر (25.0 درصد) مرد بودند. در گروه درمانی هیدروکینون موضعی 4 درصد و گلوکزآمین موضعی 2 درصد، بهترتیب میانگین و انحراف معیار نمره Modified MASI Score قبل از درمان 1.07±4.51 و 1.72±4.05، پس از درمان 1.11±1.98 و 1.42±3.15 و اختلاف میانگین قبل و پس از درمان 1.68±2.54 و 1.04±1.34 بود.
نتیجهگیری: هر دو داروی هیدروکینون موضعی 4 درصد و گلوکزآمین موضعی 2 درصد در درمان ملاسمای خفیف صورت، مؤثر و نسبتاً ایمن هستند. در درمان ملاسمای خفیف صورت، میزان اثربخشی هیدروکینون موضعی 4 درصد بیشتر از گلوکزآمین موضعی 2 درصد است.
| بازنشر اطلاعات | |
|
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |