مقدمه: پیشرفت در علوم و فناوری نانو در دهه گذشته، فرصتهای زیادی برای بررسی اثرات بیولوژیکی از جمله اثرات ضد باکتریایی نانو ذرات ایجاد کرده است. هدف این مطالعه تعیین خواص ضد میکروبی نانو ذرات نقره در حذف باکتری کلبسیلا پنومونیه جدا شده از پسابهای صنعتی است.
روش کار: در این مطالعه تجربی، پس از نمونه برداری از صنایع آلوده تستهای مربوط به کلیفرم کل و مدفوعی با روشهای استاندارد میکروبیولوژی انجام شد. فعالیت ضد میکروبی نانو ذرات نقره بر روی باکتریهای مذکور (ایزوله و استاندارد کلبسیلا پنومونیه)، با روش رقت سازی در محیط مایع مورد بررسی قرار گرفت. به هر یک از رقتها یک میلی لیتر سوسپانسون باکتری حاوی CFU/mL 108 × 5/1 اضافه و در دمای 37 درجه سانتیگراد به مدت 24 ساعت گرمخانهگذاری شد. پس از طی شدن مدت مذکور طول موج nm 600 برای اندازه گیری غلظت باکتریها استفاده شد. سپس از هر رقت 100 میکرولیتر روی محیط پخش و گرمخانهگذاری شد. در نهایت نتایج به کمک روشهای آماری و نرمافزار SPSS 22 آنالیز و تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: آلودگی کلیفرم کل و توتال پساب صنایع نساجی تأیید و باکتری کلبسیلا پنومونیه (شاخص آلودگی صنایع نساجی) ایزوله گردید. با افزایش غلظت، میزان فعالیت ضدباکتریایی نانو ذرات نقره بیشتر شد و تعداد کلنیها کاهش یافت. هر چند هیچ یک از غلظتها قادر به مهار و حذف کامل باکتریها نبود و بر پایه نوع باکتری گرچه اثر، متفاوت بود ولی این تفاوت به لحاظ آماری معنیدار نبود.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد، متغیرهای مورد بررسی یعنی نوع باکتری و غلظت نانو ذرات نقره از عوامل مؤثر در بروز خاصیت ضد میکروبی نانو ذرات نقره است. گر چه غلظتهای مورد استفاده بر باکتریهای مذکور مؤثر بودند ولی باعث حذف کامل باکتریها نشدند
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |