دوره 24، شماره 1 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان-بهار 1396 )                   جلد 24 شماره 1 صفحات 92-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

Majzoobi M, Ghasemibasir H, Golmohammadi H, Torkaman Asadi F, Nazeri H. A Rare Case of Intracavitary Fungus Ball (Aspergilloma) in the Old Pulmonary Tuberculosis. Avicenna J Clin Med 2017; 24 (1) :87-92
مجذوبی محمد مهدی، قاسمی بصیر حمید رضا، گلمحمدی حمید، ترکمان اسدی فاطمه، ناظری هاله. گزارش یک مورد نادرتوده قارچی (آسپرژیلوما) داخل حفره قدیمی سل ریوی. مجله پزشكي باليني ابن سينا. 1396; 24 (1) :87-92

1- دانشگاه علوم پزشکی همدان
2- دانشگاه علوم پزشکی همدان ، dr.torkamanasadi@yahoo.com

مقدمه: توده قارچی (فونگوس بال) عارضه نادری است که در حفره به جا مانده از بیماری‌هایی چون سل، آبسه ریه، سارکوئیدوز و ... ایجاد می‌شود. اغلب ناشی از قارچ آسپرژیلوس می‌باشد، در بیشتر موارد بدون علامت است اما می‌تواند با سرفه و هموپتیزی که گاه شدید و کشنده است، تظاهر نماید. اساس تشخیص مبتنی بر شواهد رادیولوژی همراه با رشد قارچ در محیط کشت و یا آنتی بادی آسپرژیلوس در سرم بیمار است. هدف از این گزارش توجه بیشتر به این بیماری در بیماران با سابقه سل ریوی است که مجدداً با شکایات ریوی مراجعه نموده‌اند.

معرفی بیمار: بیمار زنی 23 ساله که با سرفه، هموپتیزی، تب و لرز، تعریق شبانه و سابقه دو سال قبل سل ریوی درمان شده در بخش عفونی بیمارستان فرشچیان سینا همدان در فروردین ماه 95 بستری شد. نمونه خلط و نمونه تهیه شده از لاواژ آلوئول‌های بیمار از نظر باسیل سل و سیتولوژی منفی اما کشت آن‌ها از نظر آسپرژیلوس نیجر مثبت شد. در سی تی اسکن ریه یک فونگوس بال داخل کاویته لوب فوقانی ریه راست با وضعیت dependent مشاهده شد. وجود توده قارچی پس از انجام جراحی لوب مبتلا در نمونه پاتولوژی تأیید شد.

نتیجه گیری: در بیماران با سابقه سل ریوی کاویته دار که با سرفه و هموپتیزی مراجعه می‌کنند، در کنار تشخیص‌هایی چون پنومونی، سل و بدخیمی‌ها، از نظر احتمال عفونت‌های قارچی نیز دقت شود.

واژه‌های کلیدی: توده قارچی، خلط خونی، سل ریه