دوره 25، شماره 3 - ( مجله پزشکی بالینی ابن سینا ـ پاییز 1397 )                   جلد 25 شماره 3 صفحات 164-159 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jabrodini A, Taghavi S F. Investigation of Presence of SAP3 Virulence Gene in Candida albicans Strains Isolated from Patients with Vulvovaginal Candidiasis. Avicenna J Clin Med 2018; 25 (3) :159-164
جبرالدینی احمد، تقوی سیده فائزه. بررسی وجود ژن بیماری‌زای SAP3 در سویه‌های کاندیدا آلبیکنس جداشده از بیماران مبتلا به ولوواژینیت کاندیدیایی. مجله پزشكي باليني ابن سينا. 1397; 25 (3) :159-164

1- مربی، گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده پیراپزشکی، دانشکده علوم پزشکی گراش، گراش، ایران ، jabrodini@gmail.com
2- دانشکده علوم پزشکی گراش
سابقه و هدف: هر ساله میلیون‌ها زن به ولوواژینیت کاندیدیایی (VVC: Vulvovaginal Candidiasis) مبتلا می‌شوند که شایع ترین عامل آن، کاندیدا آلبیکنس (Candida albicans) می‌باشد. آسپارتیل پروتئینازهای ترشحی (SAPs: Secreted Aspartyl Proteinases) از مهم‌ترین عوامل حدت گونه‌های کاندیدا می‌باشند. شایان ذکر است که آنزیم SAP3 به دلیل نقش در چسبندگی کاندیدا آلبیکنس در روند اولیه ایجاد عفونت ولوواژینیت  اثرگذار می‌باشد. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف تعیین وجود ژن بیماری‌زای SAP3 در سویه‌های کاندیدا آلبیکنس جداشده از بیماران مبتلا به ولوواژینیت  کاندیدیایی انجام شد.
مواد و روش‌‌ها: در این مطالعه مقطعی 268 نمونه از ترشحات واژینال مراجعه‌کنندگان به بیمارستان امیرالمؤمنین شهر گراش (استان فارس) در شش ماهه اول سال 1397 جمع‌آوری گردید. نمونه‌ها پس از بررسی مستقیم میکروسکوپی بر روی محیط سابورو دکستروز آگار حاوی کلرامفنیکل (50 میلی‌گرم بر لیتر) کشت داده شدند. در ادامه، سویه‌های کاندیدا با استفاده از آزمون‌های فنوتیپی استاندارد و آزمون جذب قندها (API20C) شناسایی و تعیین هویت گردیدند. لازم به ذکر است که DNA (Deoxyribonucleic Acid) ژنومی به روش فنل-کلروفرم-ایزوآمیل الکل استخراج شد و برای حضور ژن SAP3 از تکنیک PCR (Polymerase Chain Reaction) استفاده گردید.
یافته‌ها: از میان نمونه‌های مورد مطالعه، 79 مورد (47/29 درصد) با آزمایش مستقیم میکروسکوپی و کشت، مثبت شدند. در این مطالعه 48 مورد کاندیدا آلبیکنس (75/60 درصد) و 31 مورد گونه‌های غیرآلبیکنس (24/39 درصد) شناسایی گردید. نتایج حاصل از PCR نیز نشان‌دهنده حضور ژن SAP3 در 47 سویه‌ کاندیدا آلبیکنس (91/97 درصد) بود.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که ولوواژینیت  ناشی از کاندیدا آلبیکنس در مقایسه با سایر گونه‌های کاندیدا فراوانی بیشتری دارد که حضور ژن SAP3 در بیشتر سویه‌های کاندیدا آلبیکنس می‌تواند توجیه‌کننده این امر باشد.