دوره 26، شماره 1 - ( مجله پزشکی بالینی ابن سیناـ بهار 1398 )                   جلد 26 شماره 1 صفحات 66-60 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fariba F, Jiryaee N, Neshatyar C, Tarbiat M. Evaluation of the Frequency of Risk Factors in Venous Thromboembolic Patients Admitted to Ekbatan and Farshchian Hospitals in Hamadan from 2012 to 2017. Avicenna J Clin Med 2019; 26 (1) :60-66
فریبا فرناز، جیریایی نسرین، نشاط‌یار چنور، تربیت مسعود. بررسی فراوانی ریسک‌فاکتورها در بیماران مبتلا به ترومبوآمبولی وریدی مراجعه‌کننده به بیمارستان‌های اکباتان و فرشچیان شهر همدان طی سال‌های 96-1391. مجله پزشكي باليني ابن سينا. 1398; 26 (1) :60-66

1- دانشیار، گروه قلب و عروق، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- استادیار، گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، n_jiryaee@yahoo.com
3- دانشجوی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
4- استادیار، گروه بیهوشی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
سابقه و هدف: ترومبوآمبولی وریدی یکی از دلایل مهم مرگ و میر در کل جهان است. عوامل محیطی و ژنتیکی مختلفی به‌عنوان ریسک‌فاکتورهای این بیماری شناخته شده‌اند. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی ریسک‌فاکتورها در بیماران مبتلا به ترومبو‌آمبولی وریدی مراجعه‌کننده به بیمارستان‌های اکباتان و فرشچیان شهر همدان طی سال‌های 96-1391 انجام شد.
مواد و روش‌‌ها: در مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر با استفاده از روش نمونه‌گیری سرشماری، تمامی بیماران مبتلا به ترومبوآمبولی وریدی که دارای پرونده پزشکی بودند از نظر ریسک‌فاکتورهای خطر بروز ترومبوآمبولی وریدی مورد بررسی قرار گرفتند. داده‌های گردآوری‌شده با استفاده از نرم‌افزار SPSS 21 تجزیه و تحلیل گردیدند.
یافته‌ها: از مجموع 226 بیمار مورد بررسی، 116 نفر (3/51 درصد) مرد و 110 نفر (7/48 درصد) زن بودند. علاوه‌براین، 103 نفر (6/45 درصد) به ترومبوز ورید عمقی، 76 نفر (6/33 درصد) به آمبولی ریه و 47 نفر (8/20 درصد) به آمبولی حاد ریه و ترومبوز ورید عمقی مبتلا بودند. میانگین و انحراف معیار سنی بیماران معادل 85/19±15/59 سال بود. از بین ریسک‌فاکتورهای مرتبط با ترومبوآمبولی وریدی به‌ترتیب سابقه بیماری فشار خون (2/37 درصد)، سابقه بستری اخیر در بیمارستان (6/29 درصد)، مشکلات قلبی و عروقی (5/27 درصد)، سابقه عمل جراحی اخیر (8/16 درصد)، سابقه ترومبوآمبولی وریدی (8/16 درصد)، سابقه استعمال سیگار (8/16 درصد)، مصرف استاتین (5/15 درصد)، سابقه هایپرلیپیدمی (7/13 درصد) و سابقه کاتتریزاسیون (7/13 درصد) دارای بیشترین فراوانی بودند.
نتیجه‌گیری: ترومبوآمبولی وریدی یک بیماری چندعاملی است که برخی از عوامل و ریسک‌فاکتورها به‌طور مستقیم و غیرمستقیم در افزایش خطر بروز آن نقش دارند.

واژه‌های کلیدی: آمبولی، ترمبوز وریدی، عوامل خطر
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: قلب و عروق