دوره 29، شماره 1 - ( مجله پزشکی بالینی ابن سینا ـ بهار 1401 )                   جلد 29 شماره 1 صفحات 66-57 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Nazarian B, Cheraghi Z, Farhanchi A. What Do Clinical Professors of Hamadan University of Medical Sciences Know About Conflict of Interest in the Fields of Research, Education, and Treatment? A Qualitative Study. Avicenna J Clin Med 2022; 29 (1) :57-66
URL: http://sjh.umsha.ac.ir/article-1-2299-fa.html
نظریان بهمن، چراغی زهرا، فرهانچی افشین. اساتید بالینی دانشگاه علوم پزشکی همدان دربارۀ تعارض ‌منافع در حوزه‌های پژوهش، آموزش و درمان چه می‌دانند؟ یک مطالعۀ کیفی. مجله پزشكي باليني ابن سينا. 1401; 29 (1) :57-66

URL: http://sjh.umsha.ac.ir/article-1-2299-fa.html


1- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، مرکز تحقیقات مدلسازی بیماری های غیرواگیر، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.
3- گروه بیهوشی و مراقبت های ویژه، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران. ، afarhanchi1970@yahoo.com
چکیده:   (1973 مشاهده)
سابقه و هدف: تعارض منافع شرایطی است که در آن قضاوت حرفه‌ای در رابطه با یک منفعت اولیه در معرض تأثیر ناموجه منفعتی ثانویه قرار دارد. تعارض منافع موضوعی است که به‌طور عینی اتفاق می‌افتد. باید به این نکته توجه داشت که وجود تعارض منافع به‌خودی‌خود غیراخلاقی نیست، اما نحوه برخورد با این تعارضات پیش‌آمده موضوع بحث اخلاق حرفه‌ای است.
مواد و روش‌‌ها: این پژوهش یک مطالعۀ کیفی است که در بهار و تابستان 1398 در دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شد. نمونه‌های پژوهش از اساتید بالینی همین دانشگاه با روش نمونه‌گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع اطلاعاتی انتخاب شدند. اطلاعات پژوهش از طریق مصاحبه حضوری با اساتید به‌دست آمد و با روش الو و کینگاس تجزیه‌وتحلیل شد.
یافته‌ها: با انجام 16 مصاحبه، سه زمینه اصلی تعارض منافع در پژوهش، آموزش و درمان و در مجموع 19 تم استخراج شد. در مطالعۀ حاضر 10 نفر از اساتید تعاریف و دید درستی از موضوع تعارض منافع در هر سه حوزه‌ داشتند. 6 نفر از مصاحبه‌شوندگان نیز تعریف جامع و درستی از تعارض منافع در هر سه حوزه مدنظر ارائه ندادند.
نتیجه‌گیری: با توجه به اهمیت و حساسیت مقولۀ تعارض منافع در حوزه‌های مختلف سلامت، به علت تأثیرات گسترده و مخربی که از خود برجای می‌گذارد، سلوک صحیح آن است که موضوع تعارض منافع و مصادیق آن در زمینه‌های مختلف به دانشجویان پزشکی و پزشکان و پژوهشگران معرفی شود تا با مشخص شدن اهمیت موضوع و افزایش هوشیاری، زمینه برای تبیین کدهای انتظامی و قوانین جامع و عملیاتی در خصوص مقابله با تعارض منافع و اثرات منفی بالقوه آن فراهم شود. در این مطالعه شرکت‌کنندگان ترغیب شدند اطلاعات بیشتری درباره این موضوع به‌دست آورند.
واژه‌های کلیدی: آموزش، پژوهش، تعارض منافع، درمان
متن کامل [PDF 800 kb]   (883 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پزشكي اجتماعي

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پزشکی بالینی ابن سینا می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Avicenna Journal of Clinical Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb