دوره 30، شماره 1 - ( مجله پزشکی بالینی ابن سینا ـ بهار 1402 )                   جلد 30 شماره 1 صفحات 20-14 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rezaei M, Sarabi L, Zolhavarieh S M, Roshanaei G. Effect of 30 mg Oral Dextromethorphan and Placebo on Postoperative Analgesia in Patients Undergoing Laparoscopic Cholecystectomy. Avicenna J Clin Med 2023; 30 (1) :14-20
رضایی محمود، سرابی لیلا، ذوالحواریه سید محمد، روشنایی قدرت‌الله. مقایسه اثر 30 میلی‌گرم دکسترومتورفان و پلاسبو خوراکی بر بی‌دردی بعد از عمل بیماران تحت جراحی کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک. مجله پزشكي باليني ابن سينا. 1402; 30 (1) :14-20

1- گروه بیهوشی و مراقبت ویژه، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- گروه بیهوشی و مراقبت ویژه، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، dsmbszolhavarieh@gmail.com
3- گروه آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
سابقه و هدف: کوله سیستکتومی لاپاراسکوپی به‌عنوان یک روش استاندارد جهانی برای درمان جراحی سنگ‌های کیسه صفرا در نظر گرفته می‌شود. هدف این مطالعه، مقایسه اثر دکسترومتورفان و پلاسبو خوراکی بر بی‌دردی بعد از عمل بیماران تحت جراحی کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک بود.
مواد و روش‌‌ها: این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور، روی 114 بیمار ASA کلاس I و II کاندید جراحی کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک انجام شد. دو ساعت قبل از شروع بیهوشی، به گروه مداخله مقدار 30 میلی‌گرم شربت دکسترومتورفان ساده و به گروه کنترل 2 سی‌سی پلاسبو از یک شربت خوراکی داده شد. میزان شدت درد، فشارخون سیستول و دیاستول، ضربان قلب و SPO2 بدو ورود به ریکاوری، 1، 6 و 12 ساعت بعد از عمل و میزان مصرف پتیدین ثبت شد. داده‌ها با نرم‌افزار SPSS نسخه 24 در سطح معنی‌داری 0.05 تحلیل شدند.
یافته‌ها: میانگین شدت درد در دو گروه کنترل و مداخله از نظر آماری تفاوت معنی‌داری داشت. به‌طوری‌که، میانگین شدت درد در گروه مداخله کمتر از گروه کنترل بود (0.05>P). فشارخون دیاستول، ضربان قلب و SPO2 در دو گروه تفاوت آماری معنی‌داری نداشت (0.05<P). درحالی‌که، فشارخون سیستول تفاوت آماری معنی‌دار داشت (0.05>P). میزان مصرف مخدر در گروه مداخله کمتر از گروه کنترل بود.
نتیجه‌گیری: دکسترومتورفان با دُز کم (30 میلی‌گرم) بر بی‌دردی بعد از عمل بیماران تحت جراحی کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک مؤثر است و میزان استفاده از مخدر را کاهش می‌دهد
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بيهوشي