دوره 30، شماره 2 - ( مجله پزشکی بالینی ابن سینا ـ تابستان 1402 )                   جلد 30 شماره 2 صفحات 127-121 | برگشت به فهرست نسخه ها

Farzanehfar M, Karampourian A, Khazaei S, Khatiban M. Relationship between Spiritual Health, Burn Pain Anxiety, and Resilience in Burn Patients. Avicenna J Clin Med 2023; 30 (2) :121-127
فرزانه‌فر محمد، کرمپوریان آرزو، خزایی سلمان، خطیبان مهناز. بررسی رابطه‌ی سلامت معنوی با تاب‌آوری و اضطراب ناشی از درد زخم سوختگی. مجله پزشكي باليني ابن سينا. 1402; 30 (2) :121-127

1- کمیته‌ی تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- گروه پرستاری داخلی‌جراحی، دانشکده‌ی پرستاری و مامایی، مرکز تحقیقات اورولوژی و نفرولوژی، مرکز تحقیقات مراقبت بیماری‌های مزمن در منزل، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، a.karampourian@umsha.ac.ir
3- گروه اپیدمیولوژی، دانشکده‌ی بهداشت، مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
4- گروه پرستاری داخلی‌جراحی، دانشکده‌ی پرستاری و مامایی، مرکز تحقیقات مراقبت از مادر و کودک، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
سابقه و هدف: درد ناشی از زخم سوختگی حین اجرای رویه‌های درمانی باعث اضطراب در بیماران می‌شود. سلامت معنوی و تاب‌آوری از عوامل مؤثر بر اضطراب هستند. هدف از این مطالعه تعیین رابطه‌ی سلامت معنوی با تاب‌آوری و اضطراب ناشی از درد زخم در بیماران دچار سوختگی است.
مواد و روش‌‌ها: در این مطالعه‌ی مقطعی، 213 بیمار دچار سوختگی دارای معیار ورود به مطالعه، به‌روش نمونه‌گیری تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده‌ها از پرسش‌نامه‌های اطلاعات دموگرافیک، سلامت معنوی پولوتزین و الیسون، تاب‌آوری کانردیویدسون و اضطراب درد سوختگی استفاده‌ شده است. تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون‌های تی و آنالیز واریانس یک‌طرفه و نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 21، در سطح معنی‌داری (0/05P≤) انجام شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد اکثر بیماران مرد (62/91 درصد) با میانگین سنی 12/72 ± 38/21 سال بوده‌اند. نمره‌ی میانگین و انحراف معیار سلامت معنوی، اضطراب درد زخم و تاب‌آوری به‌ترتیب 21/20 ± 73/63، 16/18 ± 52/83 و 13/51 ± 58/24 به دست آمد. بین سلامت معنوی و تاب‌آوری (0/001=P، 0/384=r ) و بین تاب‌آوری و اضطراب ناشی از درد زخم (0/045=P، 0/138-=r) ارتباط معنی‌داری وجود داشت؛ اما بین سلامت معنوی و اضطراب ناشی از درد زخم ارتباط معناداری دیده نشد (0/702=P، 0/026-=r).
نتیجه‌گیری: با توجه به وجود درد بیماران دچار سوختگی حین رویه‌های درمانی و همچنین وجود ارتباط بین سلامت معنوی و تاب‌آوری و اضطراب درد می‌توان با ارتقای سلامت معنوی، تاب‌آوری بیماران را بگذرانند و با افزایش تاب‌آوری، اضطراب آن‌ها را کاهش داد و موجب ‌شد که بیماران راحت‌تر دوران سوختگی را پشت سر بگذارند.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پرستاري