دوره 30، شماره 3 - ( مجله پزشکی بالینی ابن سیناـ پاییز 1402 )                   جلد 30 شماره 3 صفحات 172-166 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zandieh Z, Tayebi S M, Eslami R, Mehdipour A. Investigating the Effect of High-intensity Interval Training on Serum Levels of Antioxidants and Oxidative Stress in Overweight and Obese Girls. Avicenna J Clin Med 2023; 30 (3) :166-172
زندیه زهرا، طیبی سید مرتضی، اسلامی رسول، مهدی پور عارف. بررسی اثر تمرین ترکیبی اینتروال با شدت بالا بر سطوح سرمی آنتی‌اکسیدان‌ها و استرس اکسیداتیو در دختران چاق و دارای اضافه‌وزن. مجله پزشكي باليني ابن سينا. 1402; 30 (3) :166-172

1- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران
2- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران ، tayebism@atu.ac.ir
3- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
سابقه و هدف: شیوع چاقی در سراسر جهان، طی 50 سال گذشته، به‌طور چشمگیری افزایش یافته است. نتایج برخی از مطالعات حاکی از آن است که چاقی و اضافه‌وزن با افزایش استرس اکسیداتیو ارتباط دارد. هدف از مطالعه حاضر تعیین تأثیر تمرین ترکیبی اینتروال با شدت بالا بر سطوح سرمی آنتی‌اکسیدان­ها و استرس اکسیداتیو در دختران چاق و دارای اضافه‌وزن بود.
مواد و روش‌‌ها: دراین مطالعه نیمه تجربی، 24 دختر دارای اضافه‌وزن به‌صورت داوطلبانه شرکت کردند و آزمودنی­ها به‌طور تصادفی، به دو گروه تمرین (12 نفر، سن: 2/0±21/6، وزن: 4/13 ± 71/00، BMI: 1/68 ± 28/58) و گروه کنترل (12 نفر سن: 2/9±20/1، وزن: 5/40 ± 71/75، BMI: 1/59 ± 28/08) تقسیم شدند. گروه تمرین (4 هفته و 4 جلسه در هفته) به انجام تمرین ترکیبی اینتروال با شدت بالا پرداختند؛ اما در طول این مدت، گروه کنترل بی­تمرین بودند. داده­ها با استفاده از تحلیل اندازه­گیری مکرر در سطح معناداری 05/0 تجزیه‌وتحلیل شدند.
یافته‌ها: ظرفیت آنتی‌اکسیدانی (TAC)، گلوتایتون احیا (GSH) و همچنین، نیمرخ چربی­های خون (TC, TG, HDL-c, LDL-c) در اثر چهار هفته تمرین ترکیبی اینتروال با شدت بالا، تغییرات معناداری نسبت به گروه کنترل نداشت (0/05<P). از طرفی، مقادیر مالون دی‌آلدهید (MDA) بعد از مداخله، کاهش معنی­داری نسبت به گروه کنترل نشان داد (0/05>P).
نتیجه‌گیری: هشت هفته تمرین ترکیبی اینتروال با شدت بالا به‌طور چشمگیری، سطوح MDA را کاهش داد؛ بنابراین، با توجه به یافته­ها، می­توان این نوع پروتکل تمرینی را روشی اثربخش برای کاهش استرس اکسیداتیو در دختران چاق و دارای اضافه‌وزن در نظر گرفت.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: طب ورزشي