دوره 22، شماره 3 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان- پاییز 1394 )                   جلد 22 شماره 3 صفحات 236-224 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sadeghi O, Khayyatzadeh S S, Esmaillzadeh A, Hasanzadeh Keshteli A, Adibi P. A Study on the Relationship between Dietary Patterns and Prevalence of Irritable Bowel Syndrome . Avicenna J Clin Med 2015; 22 (3) :224-236
URL: http://sjh.umsha.ac.ir/article-1-31-fa.html
صادقی امید، خیاط زاده سید سعید، اسماعیل زاده احمد، حسن زاده کشتلی عمار، ادیبی پیمان. بررسی ارتباط بین الگوهای غذایی و شیوع سندرم روده تحریک پذیر . مجله پزشكي باليني ابن سينا. 1394; 22 (3) :224-236

URL: http://sjh.umsha.ac.ir/article-1-31-fa.html


1- ، Esmaillzadeh@hlth.mui.ac.ir
چکیده:   (7398 مشاهده)
مقدمه و هدف: اگرچه فاکتورهای غذایی متعددی در ارتباط با تشدید یا بهبود علائم سندرم روده تحریک پذیر (Irritable Bowel Syndrome IBS) گزارش شده است، اما هیج اطلاعاتی در مورد ارتباط الگوهای غذایی با سندرم روده تحریک پذیر در دسترس نیست. این مطالعه ارتباط بین الگوهای غذایی با خطر ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر را بررسی می کند.
روش کار: این مطالعه مقطعی در بین 3846 بزرگسال ایرانی شاغل در 50 مرکز بهداشت در استان اصفهان صورت گرفت. اطلاعات رژیمی افراد با استفاده از پرسشنامه ی بسامد خوراک نیمه کمی که دارای 106 آیتم غذایی با فرمت ویلت بود و توسط خود افراد تکمیل می شد جمع آوری گردید. این پرسشنامه مخصوص بزرگسالان ایرانی طراحی شده است و روایی آن قبلا مورد سنجش قرار گرفته است. از یک نسخه فارسی و اصلاح شده ای از پرسشنامه Rome III به عنوان بخشی از پرسشنامه اصلی، برای ارزیابی اختلالات عملکردی دستگاه گوارش (FGIDs) که شامل سندرم روده تحریک پذیر هم هست استفاده شد. برای شناسایی الگوی های غذایی اصلی بر پایه ی 39 گروه غذایی، از آنالیز فاکتور اصلی استفاده شد.
نتایج: 4 الگوی اصلی غذایی شناسایی شد: 1) الگوی غذایی "فست فود" 2) الگوی غذایی "سنتی" 3) الگوی غذایی "گیاه خواری" 4) الگوی غذایی "غربی" . مشخصات عمومی افراد در بین چارک های مربوط به الگوهای اصلی غذایی تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند. تعدیل عادات مرتبط با غذا نشان داد، افرادی که در بالاترین چارک الگوی غذایی "فست فود" قرار دارند در مقایسه با افرادی که در پایین ترین چارک قرار دارند، از شانس بیشتری برای ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر برخوردار هستند (05/0 Ptrend= 75/1 ,99/0 32/1). ارتباط معکوسی بین الگوی غذایی "گیاه خواری" و خطر سندرم روده تحریک پذیر مشاهده شد؛ این ارتباط حتی پس از تعدیل متغیرهای مخدوش گر شامل عادات مرتبط با غذا، معنی دار باقی ماند؛ به طوری که افراد در بالاترین چارک الگوی غذایی "گیاه خواری"، 24% شانس کمتری برای ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر داشتند (02/0 Ptrend= 98/0، 59/0 76/0). هیچ ارتباط معنی داری بین الگوهای غذایی "سنتی" و "غربی" و خطر بروز سندرم روده تحریک پذیر حتی پس از تعدیل متغیرهای مخدوش گر مشاهده نشد. همچنین ارتباط معکوس معنی داری بین الگوی غذایی "گیاه خواری" و خطر ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر در افراد با وزن نرمال مشاهده شد (01/0 Ptrend=). هیچ ارتباط معنی داری بین الگوی غذایی "فست فود" و "غربی" با سندرم روده تحریک پذیر وجود نداشت.
 نتیجه نهایی: نتایج این مطالعه نشان میدهد که الگوی غذایی "گیاه خواری" با کاهش خطر ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر همراه است. در مقابل، الگوی غذایی "فست فود" با خطر بیشتری برای ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر ارتباط دارد.
متن کامل [PDF 196 kb]   (8660 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر تخصص هاي باليني

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پزشکی بالینی ابن سینا می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Avicenna Journal of Clinical Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb