مقدمه و هدف: سرطان پستان شایعترین علت سرطان در زنان می باشد حتی براساس نتایج مطالعات جدید چنین استنباط می شود که سرطان پستان در زنان اساسی ترین و مهمترین بیماری انکولوژی است. ازانواع مارکرهای بیولوژیک تومور در تعیین پیشآگهی و پیشبینی پاسخ بیماران به رژیمهای درمانی استفاده میگردد. یکی از این مارکرها کاتپسین D می باشدکه یک پروتئازلیزوزومی آسپارتاتی است ونقش اساسی در جنبه های مختلف پیشرفت تومور بازی می کند. هدف از انجام این مطالعه تعیین فراوانی بیان کاتپسین D در سرطان پستان وارتباط آن با درگیری غدد لنفاوی زیر بغل، درجه بدخیمی و مرحله تومور می باشد.
روش کار: این مطالعه به روش توصیفی ـ مقطعی روی 75 نمونه بیماران مبتلا به سرطان پستان (83-1379) بستری در بیمارستان شهید مصطفی خمینی تهران انجام گرفت. پس از آماده سازی نمونهها، از نمونه برش بافتی گرفته شد. یکی از برشهای بافتی تومور و گرههای لنفاوی با روش هماتوکسیلین و ائوزین، رنگآمیزی گردید. لام دیگری به روش ایمونوهیستوشیمی با آنتیبادی مونو کلونال از نظر کاتپسین D بررسی شد. سپس نوع تومور، تعداد گرههای لنفاوی درگیر، مرحله تومور، درجه بدخیمی تعیین گردید. تمامی لامها توسط پاتولوژیست واحد مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS با استفاده از آزمونهای Chi-Square و Mann-Whitney مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: میانگین سنی افراد مورد مطالعه 53.48 سال با انحراف معیار 12.87 بود. 68 درصد نمونه ها از نظر کاتپسین D مثبت بودند و 70.7 درصد درگیری غدد لنفاوی داشتند. بیشتر نمونه ها یعنی 57.3 درصد در Stage II قرار داشتند و 42.7 درصد در grade II بودند. بین بیان کاتپسین D و هیچ یک از متغیرهای مورد بررسی ارتباط آماری معنی داری به دست نیامد.
نتیجه نهایی: در مورد نقش کاتپسین D در تعیین پیش آگهی و بقا و یا ارتباط آن با فاکتورهایی چون درگیری غدد لنفاوی ،درجه تومور ویا مرحله آن در مطالعات مختلف نظرات متفاوتی وجود دارد ولازم است مطالعات وسیعتری در این زمینه انجام شود تا بتوان بهتر در مورد نقش کاتپسین D در تعیین پیش آگهی سرطان پستان قضاوت نمود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |