مقدمه و هدف : بیماری عروق کرونر از علل شایع مرگ و میر در همۀ کشورها به شمار می رود. این بیماری علاوه بر مرگ و میر سبب ناتوانی قابل توجه و کاهش بهره وری در افراد جامعه می گردد. بهمین منظور این مطالعه با هدف مقایسه فراوانی عوامل خطر در بیماران مبتلا به انفارکتوس حاد میوکارد با و بدون صعود قطعه ST انجام گرفت.
روش کار : این مطالعه توصیفی ـ مقطعی بر روی بیماران مبتلا به انفارکتوس حاد میوکارد بستری در بخش قلب بیمارستان اکباتان همدان در سال 1391 انجام گرفت. با مراجعه به پرونده های بیمارستانی ، مبتلایان به انفارکتوس حاد میوکارد انتخاب شدند و با مراجعه به شرح حال گرفته شده و نیز آزمایشات بیمار، چک لیست مربوطه تکمیل گردید. اطلاعات بدست آمده با استفاده از آزمون آماری مجذور کای و توسط نرم افزار SPSS 15 تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج : در این مطالعه 245 بیمار مبتلا به انفارکتوس حاد میوکارد مورد بررسی قرار گرفتند. 144 نفر (58.8%) مبتلا به انفارکتوس فاقد صعود قطعه ST و 101 نفر (41.2%) مبتلا به انفارکتوس همراه با صعود قطعه ST بودند. میانگین سن ابتلا در مردان 61.7 سال و در زنان 68.3 سال بود. در بین عوامل خطر AMI (انفارکتوس حاد قلبی) در مردان بیشترین فراوانی مربوط به مصرف سیگار (60%) و در زنان بیشترین فراوانی مربوط به دیابت و پرفشاری خون HTN (54%) بود. در کل بیماران بیشترین فراوانی مربوط به HTN (45.7%) و سایر عوامل بترتیب، مصرف سیگار (41.6%) ،HDL کمتر از 35 (41.2%) ، LDL بیشتر از 130 (39.2%) ، TG بیشتر از 150 (34.4%) و دیابت (32.8%) بودند که تفاوت معنی داری بین دو گروه مطالعه شده از نظر عوامل خطر مذکور وجود نداشت.
نتیجه نهایی: فشار خون بالا و هیپرلیپیدمی هم به تنهائی و هم درحضور سایر عوامل خطر، فاکتور مهمی جهت ایجاد AMI بوده اند. مصرف سیگار و ابتلا به دیابت در حضور سایر عوامل خطر نقش مهمی داشتند. بین دو گروه تفاوت معنی داری از نظر عوامل خطر مورد مطالعه وجود نداشت.