دوره 11، شماره 3 - ( مجلۀ علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان-پائيز 1383 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 36-28 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadi M R, Bagheri Yazdi S A, Rahgozar M, Mesgarpour B, Babolhavayeji A, Lotfi A et al . An Epidemiological Study of Psychiatric Disorders in Hamadan Province , 2001. Avicenna J Clin Med 2004; 11 (3) :28-36
محمدی محمدرضا، باقری یزدی سیدعباس، رهگذر مهدی، مسگرپور بیتا، باب الحوائجی ابوالفضل، لطفی اعظم و همکاران.. همه گیری شناسی اختلالات روانپزشکی در استان همدان در سال 1380. مجله پزشكي باليني ابن سينا. 1383; 11 (3) :28-36

بار اختلالات روانپزشکی در کشورهای پیشرفته تا حد زیادی به وسیله پرسش‌نامه‌های غربالگری و مصاحبه بالینی ساختاریافته شناسایی شده است ، ولیبررسی بار اختلالات روانپزشکی در کشور ما محدود و تعداد مطالعات انجام شده کم می‌باشد. برنامه‏ریزی برای ارایه خدمات اساسی بهداشت روان به افراد، نیازمند آگاهی از وضعیت موجود بیماری روانی در جامعه است. این مطالعه با هدف بررسی همه‏گیری‏شناسی اختلالات روانی در افراد 18 سال و بالاتر مناطق شهری و روستایی استان همدان انجام گرفت.

نمونه مورد مطالعه با روش نمونه‏گیری تصادفی خوشه‏ای و سیستماتیک از بین خانوارهای موجود استان همدان انتخاب گردید و از طریق تکمیل پرسش‌نامه اختلالات عاطفی و اسکیزوفرنیا (SADS) توسط کارشناسان روانشناسی در استان، جمعاً 664 نفر مورد مطالعه قرار گرفتند. تشخیص‏گذاری اختلالات براساس معیارهای طبقه‏بندی DSM-IVبود.

نتایج این بررسی نشان داد شیوع انواع اختلالات روانپزشکی در استان 11.28 درصد می‏باشد که این شیوع در زنان 17.2 درصد و در مردان 5.80 درصد بوده است.اختلالات اضطرابی و خلقی به ترتیب با 5.87 و 2.71 درصد، شایع‏ترین اختلالات روانپزشکی در استان بودند. شیوع اختلالات پسیکوتیک در این مطالعه 0.60 درصد، اختلالات عصبی- شناختی 1.35 درصد و اختلالات تجزیه‏ای 0.75 درصد بوده است. در گروه اختلالات خلقی، افسردگی اساسی با 2.56 درصد و در گروه اختلالات اضطرابی،اختلال فوبی با 2.26 درصد شیوع بیشتری داشته‏اند. در این مطالعه 8.13 درصد افراد مورد مطالعه دچار حداقل یک اختلال روانپزشکی بوده‏اند. شیوع اختلالات روانپزشکی در استان در افراد گروه سنی 66 سال و بیشتر با 13.33 درصد، افراد همسر فوت شده با 18.75 درصد، افراد ساکن در مناطق شهری با 9.81 درصد، افراد بی‏سواد با 12.80 درصد و افراد خانه‏دار با 12.31 درصد بیش از گروههای دیگر بوده است.

نتایج این مطالعه مسؤولیت سیاستگذاران و برنامه‌ریزان بهداشتی استان همدان و کشور در رابطه با تدوین برنامه‌های عملی و اجرایی بهداشت روان را بیش از پیش روشن می‌سازد.

متن کامل [PDF 231 kb]   (1910 دریافت)