مقدمه و هدف: چای یکی از رایجترین نوشیدنیهای مصرفی در میان مردم دنیا میباشد. از آنجایی که چای بعنوان یک منبع مهم فلوراید محسوب میشود، بنابراین افرادی که بسیار چای مینوشند و یا انواع چایهای با محتوای بالای فلوراید را مصرف میکنند، خطر بروز فلوروزیس دندانی یا اسکلتی در آنها بیشتر میباشد. با توجه به نامشخص بودن میزان فلوراید انواع چای های مصرفی در کشور ما، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی غلظت فلوراید در 22 نوع چای متداول در ایران انجام گردید.
روش کار: در این مطالعه توصیفی محتوای فلوراید چای سیاه (10 نوع) چای سیاه کیسهای (9 نوع) و چای سبز (3 نوع) اندازه گیری شد. از هر نوع چای سه نمونه 2 گرمی بطور تصادفی انتخاب گردید. هـر نمونه 2 گـرمی در 200 میلیلیتر آب دییونیزه در حال جوش ریخته شده و بمدت 10 دقیقه نگه داشته شد. پس از آنکه دمای محلول چای با دمای محیط یکسان شد، محلول چای فیلتر گردید و با افزودن آب دییونیزه حجم آن به 200 میلیلیتر رسانده شد. غلظت فلوراید توسط الکترود یون گزین اندازهگیری و بر حسب میلیگرم در لیتر ثبت گردید. دادهها با استفاده از آنالیز ANOVA و آزمون Tukey مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
نتایج: غلظت فلوراید در محلولهای تهیه شده از چای سیاه کیسهای (mg/lit 1.51) در مقایسه با چای سبز (mg/lit 1.038) و چای سیاه غیرکیسه ای (mg/lit 0.86) بطور معنیدار بیشتر بود (0.05>P) اما هیچگونه تفاوت معنیدار بین غلظت فلوراید چای سبز و چای سیاه غیرکیسه ای وجود نداشت ( P=0.52).
نتیجهنهایی: مطالعه حاضر نشان داد محتوای فلوراید در برخی انواع چای (سیاه کیسه ای) در سطحی بود که روزانه نوشیدن چند فنجان از آنها میتواند خطر بروز فلوروزیس دندانی را افزایش دهد. بنابراین، مصرف آنها بویژه در کودکان و در تمام افراد ساکن در نواحی با آب شرب حاوی غلظت بالای فلوراید محدود گردد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |