مقدمه و هدف : گونههای قارچ مخمری جنس کاندیدا میتوانند دامنه وسیعی از عفونتهای فرصتطلب را در انسان و حیوان ایجاد نمایند. کاندیدا آلبیکنس گونه اصلی بیماریزا است ولی سایر گونهها مثل کاندیدا گلابراتا، کاندیدا کروزهای و کاندیدا تروپیکالیس نیز گاهی عوامل بیماری بوده و از بیماران جدا میشوند. شناسائی کاندیداها در سطح گونه برای درمان مؤثر بیماری وکنترل عفونت ضروری است. هدف این مطالعه ارزیابی محیط کشت جدید کروم آگار کاندیدا (CHROMagar Candida) جهت افتراق مخمرهای جدا شده از بیماران مبتلا به عفونت کاندیدایی،بوده است.
روش کار : شانزده استرین مخمری استاندارد، از گونههای کاندیدا و غیر کاندیدا به عنوان رفرانس تشخیص صحیح گونههای مربوط به بیماران مورد استفاده قرار گرفت. تعداد 280 ایزوله مخمری جدا شده از بیماران مراجعهکننده به دو آزمایشگاه قارچشناسی در تهران نیز به عنوان جامعه مورد مطالعه بررسی گردید. کلیه مخمرهاروی محیط « کروم آگار کاندیدا» به روش خطی کشت داده شده و به مدت 48 ساعت در حرارت35°C نگهداری شد و آنگاه با توجه به رنگ اختصاصی ایجاد شده در محیط کشت اقدام به شناسائی گونهها گردید. در مورد کلنیهای فاقد رنگ اختصاصی برای تشخیص گونه ها از روش PCR-RFLP استفاده شد.
نتایج : بیشترین فراوانی مربوط به کاندیدا آلبیکنس (66.5%)، و بعد از آن به ترتیب کاندیدا پاراپسیلوزیس (8.6%)، کاندیدا تروپیکالیس (8.2%)، کاندیدا گلابراتا (6.1%)، کاندیدا کروزهای (4.6%)،کاندیدا کفیر (2.5%)، کاندیدا گیلیرموندی (0.7%)، کاندیدا لوزیتانیا (0.35%) و کریپتوکوکوس نئوفورمنس (0.35%) بود.
نتیجه نهائی : محیط کشت کروموژنیک کروم آکار کاندیدا میتواند روشی ساده و سر راست برای شناسائی گونههای شایع کاندیدا شامل کاندیدا آلبیکنس، کاندیدا کروزهای، کاندیدا گلابراتا و کاندیدا تروپیکالیس باشد، اما همه ایزوله های بیماران را نمیتوان با این روش باز شناخت و لذا روشهای فنوتیپیک یا ژنوتیپیک دیگر برای افتراق آنها ضروری است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |