دوره 25، شماره 1 - ( مجله پزشکی بالینی ابن سینا ـ بهار 1397 )                   جلد 25 شماره 1 صفحات 11-5 | برگشت به فهرست نسخه ها

Farshchian M, Sobhan M R, Khanlarzadeh E, Hesari A A. Comparison of the Effects of Salicylic Acid Solution (40%) versus Cryotherapy for the Treatment of Extra-genital Wart . Avicenna J Clin Med 2018; 25 (1) :5-11
فرشچیان محمود، سبحان محمدرضا، خانلرزاده الهام، حصاری عباسعلی. مقایسه اثر محلول سالیسیلیک اسید 40 درصد و کرایوتراپی در درمان Extra Genital Wart . مجله پزشكي باليني ابن سينا. 1397; 25 (1) :5-11

1- دستیار گروه پوست، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، alihesari39@yahoo.com
سابقه و هدف: زگیل پرولیفراسیون خوش‌خیم یا تومور پوستی مخاطی بر اثر گونه‌های مختلف ویروس پاپیلومای انسانی (HPV: Human Papilloma Viruses) ایجاد می‌شود و میتواند در نواحی مختلف پوست و مخاط ایجاد بیماری کند. برخی از زگیل‌ها خود به خود و بدون درمان مؤثر بهبود می‌یابند؛ اما برخی اوقات به دلیل ایجاد درد و سایر مشکلات به‌ویژه مشکلات زیبایی نیاز به درمان دارند. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثر درمانی محلول سالیسیلیک اسید و کرایوتراپی در درمان زگیل‌های پوستی انجام شد.
مواد و روش‌‌ها: این مطالعه به روش کارآزمایی بالینی تصادفی‌شده در ارتباط با بیمارانی که با تشخیص Wart به درمانگاه و بخش پوست بیمارستان فرشچیان همدان مراجعه کرده بودند، صورت گرفت. در صورت داشتن معیارهای ورود به مطالعه و پس از اخذ رضایت‌نامه کتبی و آگاهانه، یک تا سه زگیل در هر بیمار به‌طور تصادفی به روش کرایوتراپی و یک تا سه عدد دیگر با اسید سالیسیلیک 40 درصد درمان شدند. پس از پایان دوره درمان، میزان بهبود و عوارض در هر دو گروه بررسی گردید. در ادامه، داده‌های گردآوری‌شده وارد نرم‌افزار SPSS 16 گردید و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: در این مطالعه در مجموع 160 زگیل مورد بررسی قرار گرفت. 80 زگیل به روش کرایوتراپی درمان شدند و در ارتباط با درمان 80 مورد دیگر از محلول اسید سالیسیلیک 40 درصد استفاده شد. از نظر اثربخشی درمان، عدم بهبودی، رنگ طبیعی پوست، خطوط طبیعی و رنگ و خطوط طبیعی پوست در گروه درمانی کرایوتراپی به‌ترتیب معادل 2/6، 6/27 و 2/66 درصد و در گروه اسید سالیسیلیک 40 درصد به‌ترتیب برابر با 2/16، 8/38 و 0/42 درصد بود (016/0P=). از سوی دیگر، میزان بروز عوارض درد و تاول به‌طور معناداری در گروه کرایوتراپی بیشتر از گروه محلول سالیسیلیک اسید 40 درصد بود (001/0P<). شایان ذکر است که بین اثربخشی درمان با سن، جنس و نوع زگیل تفاوت آماری معناداری مشاهده نشد.
نتیجه‌گیری: درمان زگیل‌های پوستی به شیوه کرایوتراپی نسبت به محلول اسید سالیسیلیک 40 درصد موفق‌تر بوده و عوارض خارش و هیپرپیگمانتاسیون کمتری دارد؛ اگرچه عوارض درد و تاول به دنبال کرایوتراپی به‌طور معناداری بیشتر از درمان با اسید سالیسیلیک 40 درصد بود.
واژه‌های کلیدی: زگیل، سالیسیلیک اسید، کرایوتراپی
نوع مطالعه: پژوهشي |