دوره 29، شماره 2 - ( مجله پزشکی بالینی ابن سینا ـ تابستان 1401 )                   جلد 29 شماره 2 صفحات 87-81 | برگشت به فهرست نسخه ها

Derakhshani Soreh M, Moghimian M, Jazaeri Jouneghani M. Investigation of the Arterial Blood Oxygen Saturation of Healthy Newborns and Its Relationship with Family History of Congenital Heart Disease and Maternal Demographic Variables. Avicenna J Clin Med 2022; 29 (2) :81-87
درخشانی سوره مهسا، مقیمیان مریم، جزائری جونقانی مهناز. بررسی اشباع اکسیژن خون شریانی نوزادان سالم تازه متولدشده و ارتباط آن با سابقه خانوادگی بیماری‌های مادرزادی قلب و متغیرهای دموگرافیک مادر. مجله پزشكي باليني ابن سينا. 1401; 29 (2) :81-87

1- گروه پزشکی، دانشکده پزشکی، مرکز توسعه پژوهش‌های بالینی، واحد نجف‌آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف‌آباد، ایران
2- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، مرکز تحقیقات و توسعه علوم پرستاری و مامایی، واحد نجف‌آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف‌آباد، ایران
3- گروه پزشکی، دانشکده پزشکی، مرکز توسعه پژوهش‌های بالینی، واحد نجف‌آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف‌آباد، ایران ، Jazayeri1393@yahoo.com
سابقه و هدف: درجاتی از هیپوکسـی در بسیاری از بیمـاری‌های سیانوتیک قلبی وجود دارد که با چشم تشخیص داده نمی‌شود. سنجش اشباع اکسیژن خون شریانی در بدو تولد روشی راحت و باارزش است. بر این اساس، مطالعه حاضر با هدف تعیین اشباع اکسیژن خون شریانی نوزادان سالم تازه متولدشده و ارتباط آن با سابقه خانودگی بیماری‌های مادرزادی قلب و متغیرهای دموگرافیک مادر انجام شد.
مواد و روش‌‌ها: طی یک مطالعه توصیفی ـ مقطعی، 120 نوزاد سالم در سال 1399 به صورت در دسترس منطبق با معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شدند. در زمان ترخیص، پالس‌اکسی‌متری دست راست برای نمونه‌ها انجام شد. در صورت اشباع اکسیژن خون شریانی 90 تا 95 درصد، یک ساعت بعد مجدداً کنترل انجام شد و با حصول نتیجه مشابه، به کاردیولوژیست ارجاع داده شد. داده‏ها با استفاده از آزمون‌های آماری توصیفی (تعداد، درصد، میانگین، انحراف معیار) و استنباطی (رگرسیون خطی و چندمتغیره) در نرم‌افزار SPSS نسخه 20 تحلیل شدند.
یافته‌ها: میانگین اشباع اکسیژن خون شریانی نوزادان 1.95 ± 98.13  درصد بود. تعداد زایمان و سابقه بیماری‌های قلبی در بستگان درجه یک با نتایج اشباع رابطه معنادار داشت (0.05<P). به‌ازای افزایش هر زایمان، میانگین اشباع 0.591 واحد افزایش و با سابقه مثبت بیماری، 1.948 واحد کاهش داشت. سن حاملگی، جنسیت، سن مادر و نوع زایمان تأثیر معناداری بر میزان اشباع نداشت (0.05<P).
نتیجه‌گیری: برای تشخیص زودهنگام بیماری‌های مادرزادی قلبی که در بدو تولد بدون علامت هستند، انجام پالس‌اکسی‌متری علاوه بر معاینه فیزیکی کمک‌کننده است. با توجه به اهمیت تشخیص این بیماری‌ها، پیشنهاد می‌شود این معاینه در برنامه معاینات روتین بدو تولد قرار گیرد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: هماتولوژي و انكولوژي