مقدمه و هدف: سارکوسیستیس دارای 130 گونه هتروگزنوز، با چرخه و بیماریزائی متفاوت است. گونه های بیماریزای سارکوسیستیس برای انسان سارکوسیستیس هومینیس و سارکوسیستیس سویی هومینیس است که در آنها انسان بعنوان میزبان قطعی و گاو و خوک بعنوان میزبان واسط عمل می کنند. عفونت از نظر بهداشتی و اقتصادی ضررهای زیادی به انسان و حیوان وارد می کند. هدف مطالعه حاضر تعیین میزان آلودگی به سارکوسیست در گوشت گاو و گوسفند با روش های ماکروسکوپی و هضمی در دامهای کشتاری همدان در سال 1393 بود.
روش کار: در این مطالعه توصیفی ـ مقطعی لاشه 324 راس گاو و 334 راس گوسفند که در کشتارگاه صنعتی همدان ذبح شده بودند با روش های ماکروسکوپی و هضمی مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله اول مری، ران، دیافراگم، عضله بین دنده ای، زبان و قلب دام های ذبح شده بطور ماکروسکوپی(چشمی) از نظر وجود کیست سارکوسیستیس بازرسی و در مرحله دوم همین اندام ها با روش هضمی و رنگ آمیزی و به کمک میکروسکوپ بررسی شد.
نتایج: از تعداد 324 راس گاو مورد بررسی، در بازرسی ماکروسکوپی، هیچ اندامی حاوی کیست ماکروسکوپی نبود، ولی در بررسی میکروسکوپی (هضمی) صددرصد اندام ها آلوده به برادی زوئیت بودند. از تعداد 334 راس گوسفند مورد بررسی، در بازرسی ماکروسکوپی، وجود کیست در دیافراگم 49/29 درصد و در مری 34/48 درصد ولی در بررسی میکروسکوپی صددرصد اندام ها آلوده بودند.
نتیجه نهایی: نتایج نشان می دهد روش هضمی حساس ترین روش برای تشخیص سارکوسیستیس در گوشت دام است. در این منطقه صددرصد دامها با این روش آلوده تشخیص داده شدند. با توجه به شیوع بالای آلودگی سارکوسیستیس و میکروسکوپی بودن اکثریت کیست ها، باید بدون توجه به نتیجه بازرسی ظاهری، نسبت به پخت کامل گوشت اقدام نمود.