1- مرکز تحقیقات سلامت بارداری، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران
2- پزشک عمومی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران
3- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، aubi65@gmail.com
چکیده: (571 مشاهده)
سابقه و هدف: زنان باردار مستعد ابتلا به اختلالات خواب هستند. عوامل مختلفی میتوانند شیوع اختلالات خواب را تحت تأثیر قرار دهند. با توجه به دانش ناکافی در خصوص شیوع بیخوابی و عوامل تعیینکنندهی آن در این زنان، این مطالعه با هدف تعیین شیوع اختلال بیخوابی و عوامل مرتبط با آن در زنان باردار شهر زاهدان انجام شد.
مواد و روشها: در سال 1400، زنان باردار مراجعهکننده به مراکز جامع خدمات سلامت شهر زاهدان وارد این مطالعهی مقطعی شدند. از طریق چکلیست محققساخته، وضعیت جمعیتشناختی، اقتصادی، اجتماعی و ویژگیهای مرتبط با بارداری اندازهگیری شد. اختلال بیخوابی و نشانهها از طریق پرسشنامهی اختصاصی شاخص وضعیت خواب تعیین شد. از تحلیل رگرسیون خطی برای تحلیل نتایج استفاده شد. سطح معنیداری آزمونها 0.05>P در نظر گرفته شد.
یافتهها: در مجموع، تعداد 240 زن باردار (با میانگین سنی 6.24 ± 26.30 سال) وارد مطالعه شدند. شیوع کلی بیخوابی برابر با 47.1 درصد بود. شیوع زمان به خواب رفتن و بیدار شدن در طول شب بیشتر از 30 دقیقه بهترتیب، برابر با 56.3 درصد و 72 درصد بود. 57.5 درصد از زنان باردار گزارش کردند که بیخوابی روی عملکرد روزانهی آنها تأثیر میگذارد. اختلال بیخوابی در زنان با وضعیت اقتصادی متوسط (بتا=6.22، 0.002=P) و بالا (4.26، 0.04)، با وزن بیشتر از 75 کیلوگرم (4.55، 0.04) و در سهماههی سوم بارداری (3.39 ،0.01) بیشتر است.
نتیجهگیری: اختلال بیخوابی در زنان باردار در شهر زاهدان شایع است. زنان باردار از طبقهی متوسط اقتصادی، آنهایی که اضافهوزن دارند و در سهماههی سوم بارداری هستند، بایستی هدف برنامههای مداخلهای برای کاهش و مدیریت اختلال خواب قرار گیرند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آمار و اپیدمیولوژی