دوره 13، شماره 2 - ( مجلۀ علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان-تابستان 1385 )                   جلد 13 شماره 2 صفحات 70-64 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghorbani Shahna F, Joneidi Jafari A, Yousefi Mashouf R, Mohseni M, Shirazi J. Type and Concentration of Bioaerosols in the Operating Room of Educational Hospitals of Hamadan University of Medical Sciences and Effectiveness of Ventilation Systems, in Year 2004. Avicenna J Clin Med 2006; 13 (2) :64-70
قربانی شهنا فرشید، جنیدی جعفری احمد، یوسفی مشعوف رسول، محسنی محمد، شیرازی جواد. تنوع و تراکم بیوآئروسولهای اتاقهای عمل بیمارستانهای آموزشی همدان و اثربخشی سیستم های تهویه. مجله پزشكي باليني ابن سينا. 1385; 13 (2) :64-70

مقدمه وهدف: یکی از عوامل مخاطره زای مهم در اتاقهای عمل بیوآئروسولها می باشندکه می توانند سلامت پرسنل شاغل در این بخش را تهدید نمایند ضمن آنکه قادرند باعث ایجاد عفونت پس از عمل جراحی در بیماران گردند. با توجه به اینکه میزان عفونتهای بیمارستانی با تراکم و نوع بیوآئروسولها رابطه مستقیمی دارد، بنابراین تعیین نوع و تراکم این میکروارگانیسمها که هدف اصلی مطالعه نیز بوده است، دارای اهمیت می باشد.

روش کار : در این پژوهش توصیفی ـ تحلیلی ، 23 اتاق عمل 4 بیمارستان آموزشی شهر همدان مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 115 نمونه هوا در شرایط و قسمتهای مختلف اتاقهای عمل با روش فیلتراسیون پیشنهادی کمیته بیوآئروسول (ACGIH) جمع آوری گردید. نمونه ها بلافاصله به محیط کشت آگار خونی منتقل و کشت داده شدند و سپس در آزمایشگاه تعداد و نوع کلنیهای تشکیل شده تعیین گردیدند. در نهایت تراکم بیوآئروسول در هوا بر حسب cfu/m­3 تعیین شد. داده های مربوط به شرایط فیزیکی اتاق عمل، وضعیت تهویه و سایر مشخصات محیطی تعیین شده و در برگه مخصوصی ثبت شد. سایر داده ها وارد نرم افزار آماری SPSS گردید و تحلیلهای آماری مربوطه انجام شد.

نتایج: نتایج بررسی نشان داد که میانگین تراکم کل بیوآئروسولها cfu/m­3 136.7 و تراکم بیوآئروسولهای پاتوژن cfu/m­3 4.01 بوده است که در 25.3 % از موارد بالاتر از حدود توصیه شده است. همچنین مشخص شد که ارتباط معنی داری بین تراکم کل بیوآئروسولها و مدت زمان جراحی (P.value=0.01) وجود داشته است. تراکم بیوآئروسولها در نوبت صبح با نوبت های دیگر اختلاف معنی دار داشته است (P.value=0.014).

نتیجه نهایی: با توجه به تشخیص بیوآئروسولهای پاتوژن در نمونه ها و نیاز به درجه پاکی بالا در اتاقهای عمل و فقدان سیستم تهویه مناسب در 3 بیمارستان از 4 بیمارستان مورد بررسی، طراحی و اجرای سیستمهای تهویه مطابق با استانداردهای مربوطه ضروری می باشد.

واژه‌های کلیدی: اتاق عمل، بیوآئروسول ها، تهویه