دوره 29، شماره 4 - ( مجله پزشکی بالینی ابن سیناـ زمستان 1401 )                   جلد 29 شماره 4 صفحات 210-204 | برگشت به فهرست نسخه ها

Salim Bahrami S A R, Khamse M, Sanaei Z, Karkhanei B. Relationship of Oxygen Saturation Percentage (SaO2) and Arterial Oxygen Pressure (PaO2) with the Outcome of Covid-19 Patients Hospitalized in intensive care Units. Avicenna J Clin Med 2023; 29 (4) :204-210
سلیم بهرامی سید احمدرضا، خمسه مونا، صنائی زهرا، کارخانه‌ای بهروز. ارتباط بین شاخص‌های درصد اشباع اکسیژن (SaO2) و فشار اکسیژن شریانی (PaO2) با پیامد بیماران کووید 19 بستری در بخش مراقبت‌های ویژه. مجله پزشكي باليني ابن سينا. 1401; 29 (4) :204-210

1- گروه بیهوشی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
3- گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
4- گروه بیهوشی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، bk13472000@yahoo.com
سابقه و هدف: به‌منظور تعیین هیپوکسمی و پیش‌آگهی بیماران مبتلا به کووید 19 و بستری در بخش مراقبت‌های ویژه، به شاخص‌های تأمین اکسیژن قابل اطمینان نیاز است. در این شرایط، بررسی درصد اشباع اکسیژن شریانی (SaO2) و فشار اکسیژن شریانی (PaO2) و ارتباط آن‌ها کمک‌کننده است.
مواد و روش‌‌ها: این مطالعه توصیفی-مقطعی با بررسی 1121 بیمار مبتلا به کووید 19 بستری در بخش مراقبت‌های ویژه انجام شد. داده‌ها از طریق چک‌لیست محقق‌ساخته شامل سن، جنسیت، سابقه مصرف دخانیات و مواد مخدر، وجود بیماری‌های زمینه‌ای، طول مدت بستری، پیامد بستری و هموگلوبین مندرج در پرونده پزشکی بیماران جمع‌آوری شد. همچنین، درصد اشباع اکسیژن و فشار اکسیژن شریانی مندرج در اولین گزارش آنالیز خون شریانی پس از پذیرش در بیمارستان بررسی شد.
یافته‌ها: بین درصد اشباع اکسیژن و فشار اکسیژن شریانی همبستگی قوی مثبت و معنی‌داری مشاهده شد (0/733= rو 0/001>P). درصد اشباع اکسیژن به‌طور معنی‌داری پیش‌بینی‌کننده فشار اکسیژن شریانی در بیماران مبتلا به کووید 19بود (β=63/51, R2=0/630, P<0.001). همچنین مدت بستری با فشار اکسیژن شریانی (0/112= rو 0/001>P) و درصد اشباع اکسیژن (0/063= rو 0/034=P) همبستگی مثبت و معنی‌دار داشت.
نتیجه‌گیری: اندازه‌گیری درصد اشباع اکسیژن و فشار اکسیژن شریانی از طریق آنالیز گاز خون شریانی در تشخیص هیپوکسمی بیماران مبتلا به کووید 19 دقیق‌تر و شاخص‌ بهتری برای تعیین پروگنوز بیماران بدحال است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بيماريهاي عفوني