دوره 17، شماره 3 - ( مجلۀ علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان-پائيز 1389 )                   جلد 17 شماره 3 صفحات 18-13 | برگشت به فهرست نسخه ها

Roshanaei G, Kazemnejad A, Sedighi S. Postoperative Survival Estimation of Gastric Cancer Patients in Cancer Institute of Tehran, Imam Khomeini Hospital and Its Relative Factors. Avicenna J Clin Med 2010; 17 (3) :13-18
روشنایی قدرت االله، کاظم نژاد انوشیروان، صدیقی صنمبر. برآورد بقای بیماران مبتلا به سرطان معده جراحی شده در انستیتو کانسر بیمارستان امام خمینی تهران و تعیین عوامل موثر بر آن. مجله پزشكي باليني ابن سينا. 1389; 17 (3) :13-18

1- ، kazem_an@modares.ac.ir

مقدمه و هدف: یکی از علل مرگ و میر در جهان سرطان معده است و مهمترین علت مرگ و میر بالای آن تشخیص این بیماری در مراحل پیشرفته آن است. درمان اصلی سرطان معده در مراحل اولیه جراحی است و در صورت نیاز رادیوتراپی و شیمی‌درمانی به‌صورت تکمیلی انجام می‌شود. پس از جراحی، عوامل مختلفی می‌تواند بر بقای این بیماران موثر باشد که هدف این مطالعه تعیین این عوامل است.

روش کار: در این مطالعه توصیفی تحلیلی اطلاعات 262 بیمار مبتلا به سرطان معده که از تاریخ 1382/1/1 تا 1386/12/29 به انستیتو کانسر بیمارستان امام خمینی تهران مراجعه کرده و جراحی شده‎ بودند ، مورد بررسی قرار گرفت. مرحله بیماری قبل از جراحی بر اساس سی تی اسکن و اندوسونوگرافی و بعد از جراحی بر اساس گزارشات پاتولوژی شناسایی شد. پیگیری بقای بیماران از طریق مراجعات دوره‌ای و تماس تلفنی با خانواده‌های آن‌ها انجام شد. زمان بقا از زمان تشخیص تا مرگ یا پایان مطالعه و بر حسب ماه محاسبه شد. در این مطالعه اثر جنس، سن تشخیص، محل درگیری، نوع درمان، ، وجود عود موضعی و دوردست بر طول عمر بیماران ارزیابی شد. برای برآورد بقا از روش کاپلان مایر و در بررسی عوامل موثر بر بقا از آزمون لگ- رتبه و مدل مخاطرات متناسب کاکس استفاده گردید. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS16 تحلیل شدند.

نتایج: از 262 بیمار ، 75.5 درصد مرد بودند. 34.4 درصد بیماران تا پایان مطالعه فوت شدند. میانگین زمان پیگیری در این مطالعه برابر 17.4±19.3 ماه بود. میانگین سن در زمان تشخیص 11.5±58 سال و میانگین و میانه­ی بقای این بیماران به ترتیب 49 و 27 ماه بود. میزان بقای یک‌ساله، سه‌ساله و پنج‌ساله­ به ترتیب 0.85، 0.41 و 0.3 بود. بر اساس نتایج برازش چندمتغیره، تاثیر متغیرهای جنس، مرحله پاتولوژیک، سن تشخیص بیماری و کاهش وزن بر بقا معنی‌دار شدند.

نتیجه‌نهایی: تشخیص سرطان در مراحل اولیه بیماری باعث درمان به‌موقع می‌شود. این امر سبب می‌شود که تاثیر عوامل حاصل از تشخیص دیررس کاهش یافته و بقای بیماران افزایش یابد.

واژه‌های کلیدی: جراحی، سرطان معده، میزان بقاء