مقدمه و هدف: چای یکی از متداولترین و پرمصرفترین نوشیدنیها در سراسر جهان است، ولی با توجه به احتمال وجود بعضی عناصر سمی در آن، این مطالعه با هدف تعیین مخاطره سلامت مصرف چای عرضهشده در بازار مصرف شهر همدان بر اساس پتانسیل خطر عناصر آرسنیک، سرب، کادمیوم و کروم در سال 1394 انجام گرفت.
روش کار: پس از تهیه 3 نمونه چای سبز و سیاه کشت داخل و وارداتی و آمادهسازی آنها به روش هضم اسیدی در آزمایشگاه، غلظت تجمعیافته عناصر مورد مطالعه توسط دستگاه جذب اتمی در سه تکرار خوانده شد. پردازش آماری نتایج نیز توسط نرمافزار SPSS انجام گردید.
نتایج: بیشینه میانگین غلظت تجمعیافته عناصر مورد بررسی بر حسب میکروگرم در کیلوگرم برای آرسنیک برابر با 54/0±34/0 مربوط به نمونههای چای سبز وارداتی، برای سرب و کادمیوم بهترتیب برابر با 0/608±0/577 و 0/15±0/37 مربوط به نمونههای چای سبز کشت داخل و برای کروم برابر با 0/114±0/165 مربوط به نمونههای چای سیاه وارداتی میباشد. همچنین نتایج نشان داد که شاخص مخاطره سلامت برای همه عناصر کوچکتر از یک میباشد و میانگین غلظت هیچکدام از عناصر در نمونههای چای از رهنمودهای WHO و سازمان ملی استاندارد ایران بیشتر نمیباشد.
نتیجه نهایی: مصرف چای اثر سوء بهداشتی بر سلامت مصرفکنندگان ندارد. ولی با توجه به افزایش نرخ استفاده از نهادههای کشاورزی، لجن فاضلاب، پساب تصفیهخانهها و ... توسط کشاورزان، نسبت به پایش دورهای و منظم مواد غذایی از نظر غلظت باقیمانده یا تجمعیافته آلایندههای شیمیایی بهمنظور حفظ امنیت غذایی توصیه میشود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |